V koutě s Mistrem Janem

Obvykle se držím Matějkova blogového teorému, (...dobré se schválí samo...), ale dnes to zkusím jinak. Můj osmiletý syn mě v úterý dostal do úzkých otázkou "A proč jsi vlastně doma tatínku? Jaké máme svátky?".

Cyrila a Metoděje jsem ještě zvládl s vytvořením prvního písma na našem území a na Mistra Jana Husa jsem použil oslí můstek v podobě přidání háčků a čárek do češtiny. Nějak mě nepřišlo jako dobrý nápad způsobit mu těžké sny vyprávěním o jeho upálení (mimochodem - proč vlastně slavíme upálení a ne třeba narození ?). To jsem ale silně podcenil jeho důslednost (po kolikáte už?). Ráno mu stačil jeden pohled do kalendáře  a byla tu další otázka "Proč ho upálili? Kvůli háčkům a čárkám?". No nakonec jsem z toho vybruslil s výmluvou " ... to budete brát ve škole později ..." a taky oblíbené "... je to složitý ...". Ale že bych si připadal nějak zvlášť skvěle, to ani omylem.

A tak jsem si hned vzpomněl na slova jednoho dějepisáře: "Je mi jedno jestli studenti neví datum, kdy upálili Jana  Husa, ale budou mít problém když nebudou vědět PROČ.". Nešlo bohužel o mého učitele, takové štěstí jsem neměl, na počátku 70. let byl důležitější kádrový profil. Tuhle větu pronesl na dni otevřených dveří gymnázia PORG před čtyřmi lety pan profesor Arnot a já jsem zalitoval, že už nemůžu zpátky do školy.

Kdo se o tuhle školu někdy zajímal, pro toho nebyl výsledek letošních státních maturit překvapením (a nepleťte si PORG a Nový PORG jako redaktor článku). Jen tak mimochodem je to jediná soukromá škola mezi prvními deseti ! Podle mého názoru se to daří proto, že pan ředitel Klaus používá zdravý rozum,  bez ohledu na to kdo (nebo co) momentálně vládne MŠMT. A to že úspěch nese v Čechách jako obvykle závist se ukázalo při rozhovoru na iDnes.

Jen něco důležitějších než vzdělání ? ...a tak díky moc za takové školy jako je PORG.

I když se náš nejstarší tenkrát na PORG nedostal, máme ještě dva potomky a tedy dva pokusy :-).

Autor: Václav Kareš | čtvrtek 7.7.2011 6:55 | karma článku: 8,38 | přečteno: 602x