Uvidíme v sobotu déšť meteoritů ?

Možná jen nosím dříví do lesa, ale přece to zkusím ... Meteoritický roj Drakonidy zasáhne Zemi v sobotu a měl by být viditelný okolo sedmé večer a poté po 22. hodině.

Oč půjde? Během soboty večer Země projde dvěmi prachovými vlákny uvolněnými z komety 21P/Giacobini-Zinner. Předpovědi slibují až 10 "padajících hvězd" za minutu, ale ne všechny budou viditelné kvůli přezáření měsícem, který je 3 dny před úplňkem. Předpověď počasí na sobotu je daleko od ideálu, v pátek přechází studená fronta, takže zbývá jen doufat. Předpověď ochlazení ze soboty na neděli je snad kvůli jasné obloze, aspoň já v to doufám.

Detaily ohledně této slávy najdeme na řadě míst na webu a velmi dobrý popis je na www.kommet.cz (odkud je i foto v perexu) nebo anglicky na www.imo.net. Na obou stránkách je také dostupná mapa hvězdné oblohy.

Takže pokud vyjde počasí, můžeme vidět dosud nevídané (tedy pokud nezmrzneme :-).

Pokud si chcete roj vyfotografovat a udělat si časosběrný dokument, máte ještě čas. A jaké jsou možnosti? Já používám 'rodinný' foťák Canon SX100 na stativu, připojený přes USB k Linuxu (Ubuntu) a spolu s programem gphoto2 se dají dělat zajímavé věci. Jedna z možností jak výslednou serii fotografií zpracovat na film je popsána zde (bohužel jen anglicky) další varianta je pak fotografie sloučením všech fotografií do jedné.

Takže si držme palce a pokud něco nafotíme(te), určitě se pochlubíme.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Kareš | čtvrtek 6.10.2011 12:48 | karma článku: 13,73 | přečteno: 1762x