Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Totožnost ověřena ... ale jak ?

Tak jsem se konečně stal nepochybně sám sebou i před iDnes aneb agenty Mordoru jak říká jeden z mých oblíbených blogerů a mám aktivní účet v diskusích. Celé mě to připomíná pokus vrchního z muzikálu Rebelové "2.60 když to projde ...á tak to neprošlo".

Nejdřív mi přišel prvního listopadu email "Bohužel se vyskytly pochybnosti ...", což mi poskytlo hezkou nahrávku na smeč  a poté dorazil 14. listopadu další "... vaše registrace na Účtu iDNES.cz byla schválena".

Vůbec netuším proč jsem byl počátkem měsíce pochybná existence a jak se překulila půlka měsíce, moje důvěryhodnost dosáhla úrovně akceptovatelné i pro Mordor. Jak to tak přijde ? Nikdo se neobtěžoval nic vysvětlovat a tak zbývá jen spekulovat

Můj názor je, že iDnes učinila pokus získat co nejvíce marketingových dat pomocí své Facebookové aplikace, udělala pokus odradit lenivé facebookáře pomocí buzerace s občankou a když to nevyšlo, povolila registrace i těm  exotům, co si své přátele na Facebooku vybírají sami.

Řeknete si - proč jsou Vaše data tak cenná ? To není až tak těžké uhodnout. Problém dnešního internetového marketingu je totiž nejednoznačná identita zákazníka. K nákupům v eshopech není možné přiřadit daného člověka a už vůbec se nedá jednoduše sledovat jeho historie. Přiznejte se - kolik z Vás má jen jednu jedinou emailovou adresu ? Já sám mám dvě používané a řadu 'nechtěných', které jsem vyfasoval při přihlášení do Facebooku, LinkedIn nebo s nový telefonem.

Kam může spojení osobní identity s osobními daty, včetně fotografií a jeho historie ukazuje tento článek, kdy za pomoci fotografie z Facebooku a skenování tváří kamerou v obchodě Vás bude obchodník 'znát'. Facebook je jen jedna z mnoha aplikací, které umožňuje sdílení dat a nikdo si neuvědomuje jak silnou pozici bude poté mít vlastník takových dat. Bude vědět co máte rádi, bude znát Vaši nákupní historii, místa kde se pohybujete, jestli jste loajální k jedné značce ale také jestli jste potížista, co reklamuje každou ptákovinu. A pak se Vám může stát, že budete chodit okolo svého vyhlédnutého foťáku, kamery nebo televize a najednou Vám dorazí zpráva "Chodíte se sem dívat už potřetí tento týden, když se rozhodnete nakoupit během příštích 30 minut, máte slevu 15%". A bude si to moci dovolit, protože pomocí analýzy Vašich dat bude minimalizovat svoje riziko. Naopak pokud musíte mít jakýkoliv nový výkřik techniky jako první a jste loajální značce, nedostanete nic ... a proč taky, stejně si to koupíte.

A je jasné, že musíte mít pocit, že jde o oboustranně výhodnou spolupráci. Dáváte k dispozici svá data, tak Vás aplikace Vašeho chytrého telefonu upozorní, že autobus kterým denně jezdíte, přijede za 5 minut, tak sebou hoďte nebo Vám ujede. Sdílím svou polohu s Googlem a máme přehled o problémech v dopravě. Přijedete do neznámého města a hned se dozvíte, který hotel je pro Vás nejlepší a kolik Vašich kamarádů v něm přespalo. Nevěříte ? Zkuste si to už dnes, já to zažil na vlastní kůži. Přiletěl jsem do Mexika, poslal fotku na Facebook z letiště a ulice před hotelem s geotagem. No a večer se mě TripAdvisor ptal, jestli nechci napsat recenzi na hotel, kde teď bydlím.

Sdílení podobných dat a jejich využívání máme ve svých rukou méně než si myslíme, ale pokud je někdo chce, měl by to říct na rovinu a také ukázat co za to dostanu a ne mlžit jako iDnes.

Ještě na závěr k použití podobných dat k vytvoření říše Velkého bratra. I když podobné riziko reálně existuje, tady to máme ve svých rokou víc než marketing. Ještě stále si své politiky volíme.

 

 

Autor: Václav Kareš | pátek 7.12.2012 7:29 | karma článku: 10,95 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Václav Kareš

Devatero řemesel, desátá bída ...

Tentokrát bych si vypůjčil mudrosloví našich předků na bilancování našeho nového státu za uplynulých 25 let. Lidé se přece odedávna sdružovali do společenství a později států, aby společně dělali to co by jedinec nezvládl. Jak se nám to povedlo ?

17.11.2014 v 10:35 | Karma: 17,80 | Přečteno: 652x | Diskuse| Politika

Václav Kareš

Slavíme ten správný den ?

Ne nechci přepsat dějepis, jen si myslím kromě slavných dnů bychom si měli připomínat i momenty, kdy jsme svobodu ztratili ... a také se z toho poučit.

28.10.2014 v 10:15 | Karma: 10,85 | Přečteno: 392x | Diskuse| Politika

Václav Kareš

Jsou Vaše peníze ještě stále Vaše ?

Tentokrát to není o tom kolik peněz nám stát sebere na daních, ale zda nám dovolí (po)užít ty co nám milostivě ponechal.

27.10.2014 v 13:52 | Karma: 20,40 | Přečteno: 781x | Diskuse| Ekonomika

Václav Kareš

Politický mandát nebo odbornost ?

Co má společného nová Evropská komise a přijatý zákon o státní službě ? Zákon o státní službě rozvířil nedávno klidné vody našeho domácího bahňáku v otázce politických náměstků (čili bez odbornosti v oboru), ale napadlo Vás podívat se jak to dělají jinde ?

26.10.2014 v 13:10 | Karma: 13,89 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Václav Kareš

Které odposlechy nejsou lumpárna ?

Pan Ladislav Špaček se nám rozhořčil ohledně odposlechů. Nevadí mu špinavosti NSA ani o všudypřítomné špiclování v českých luzích a hájích. Tentokrát se vzrušuje nad odposlechem diplomatů EU a USA.

12.2.2014 v 5:30 | Karma: 19,71 | Přečteno: 632x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1609x
This work is licensed under
a Creative Commons Attribution 2.5 Generic License.