Tak co se tedy stalo při krajských volbách ?

Po krajských volbách to vypadá, že se všichni rozhodli volit komunisty. Je to ale opravdu tak ? Pokud se podíváme na syrová čísla, co uvidíme ?

Pohled na mapu republiky vypadá podobně jako po minulých volbách - většinou vládne pomerančová ...

 

Pokud se podíváte na procenta hlasů dosažená jednotlivými stranami ve volbách a porovnáte je s  mandáty ... už to vypadá jinak. Čísla jsou zkreslená relativně divokými koalicemi TOP09 a KDU-ČSL v různých krajích, tyto strany jsou skryty pod Ostatní.

 

 

Ještě zajímavější je pak pohled na počty hlasů při volební účasti 36,88% oproti 40,30% v roce 2008. Absolutní rozdíl je 'pouze' 224 tisíc voličů a to není až tak dramatický pokles, zvlášť vzhledem k událostem posledních dní a týdnů.

Co je zajímavější jsou změny voličů v absolutních číslech v porovnání let 2008 a 2012. Jak ČSSD tak i ODS přišly o velkou část voličů, stejně jako KDU-ČSL. Na druhou stranu KSČM získala 86 tisíc voličů navíc.

 

Volby ukázaly našim 'státotvorným' stranám, jak by mohly dopadnout u parlamentních voleb a tedy byly referendem o vládě víc než kdykoliv předtím. Čili šance, že vláda padne před vypršením mandátu parlamentu je nulová, protože v parlamentu by nejspíš zasedl někdo úplně jiný než stávající poslanci. Na to jsem ochoten si vsadit.

A pro ostatní strany to znamená jasnou zprávu - voliči jsou naštvaní a musíte jim nabídnout něco nového. Určitě se objeví spousta návodů, že strany se mají spojit atd. Nemyslím si, že je to dobré řešení, spíš cesta do pekel. Lepší by bylo přesvědčit těch 63% voličů kteří nepřišli.

A zpráva pro těch 63% - pokud nechodíte k volbám, pak se nedivte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Kareš | sobota 13.10.2012 22:36 | karma článku: 20,11 | přečteno: 1655x