Dobré se nechválí samo.

Vyřizování na úřadech nepatří asi u nikoho k nejoblíbenějším zábavám. O to větší šok jsem zažil při výměně cestovního pasu v Říčanech. Neuvěříte. A přitom to na začátku fakt nevypadalo dobře ....

Začalo to komentářem sympatické policejní slečny za okýnkem ohledně končící platnosti pasu (sice až za 4 měsíce), který jsem malinko 'zazdil'.  Další služební cesta mě ale přiměla zkontrolovat pečlivě podmínky ke vstupu do dané země a ta byla dost striktní - platnost nejméně 6 měsíců :(.

Vyrazil jsem tedy na svou příslušnou pasovku v Říčanech a tam mě vítala tato vývěska.

 

123456789012345123456789012345

A mě navíc čekala žádost o dočasný pas na 6 měsíců a pak další kolečko s biometrickým pasem. Moje nálada byla na bodu mrazu a tlačil mě čas. Pokud nás na úřadě připravují na neštěstí, dá se čekat úplně cokoliv.

No a pak to začalo. Paní v řecepci byla podezřele příjemná a když jsem ji vysvětlil co potřebuji, poradila mi první trik. Stačí si vzít číslo a pak jen sledovat na webu úřadu, kdy přijdete na řadu. A tak jsem si podal během jednoho dne nejen žádost na dočasný, ale hodná paní na přepážce mi poradila požádat si současně i o biometrický  pas. I přesto, že venku měla řadu naštvaných spoluobčanů, často i dětmi (které potřebují také vlastní pas), byla neuvěřitelně přívětivá a ochotná. A mi ukázala další kouzlo - objednání přes internet. Jen si párkrát kliknete a jste objednáni. Dostanete potvrzení emailem a pak se stačí objevit nejpozději do 15 minut po daném termínu a jdete hned na řadu k jedné z příjemných dam za přepážkou, která je navíc neuvěřitelně tolerantní k Vaší zapomětlivosti.

Prostě neuvěřitelné.

Pokud dodám, že na úřadě je rychlá wifi zdarma pro návštěvníky, neměl by být nikdo moc překvapený.

Že Vám to přijde normální a mělo by to tak být všude? Nedejte se vysmát, pro mě je říčanský obecní úřad jako zjevení a všichni si zaslouží aplaus na otevřené scéně.

Autor: Václav Kareš | pondělí 9.4.2012 8:00 | karma článku: 13,31 | přečteno: 1155x