Bez českého EU komisaře a bez Lisabonské smlouvy ? Beru !

Už jen dva týdny nás dělí od referenda, kde občané Irska rozhodnou o Lisabonské smlouvě. V této souvislostí mě zaujalo během posledních dní několik událostí. Jednalo se o vystoupení sehraného dua Sarkozy & Berlusconi a také interview nově zvoleného předsedy Evropské Komise Manuela Barrosa pro Irish Times. Pokud ještě někdo nemá jasno o polické kultuře a vzájemném respektu v rámci EU po Lisabonu, tito věrozvěsti mu tuto budoucnost nastínili dost jasně.

Manuel Barroso se projevil jako správný nezávislý úředník a jeho interview by označil za vyhrožování jen škarohlíd, který nemá kladný postoj k budování evropského zřízení. Pan předseda by si měl prostudovat irskou historii a třeba by pochopil, že touha tohoto národa po svobodě se platila krví ještě nedávno. Pokud se snaží Iry přesvědčit o tom, že mají Lisabonskou smlouvu odmítnout, dělá to opravdu dobře.
To známé duo komiků Sarkozy & Berlusconi předvedlo vystoupení jiného kalibru. Jejich útok na Česko ukázal, jak bude vypadat doba, kdy se nebudou muset ohlížet na názory druhých.
EU v současné době funguje podle smlouvy z Nice a ta stanoví jasná pravidla fungování Unie. Ale jak se zdá tak oba pánové považují svoje zájmy nad jakoukoliv smlouvu. Pan Sarkozy jako správný Francouz je hrdým nositelem odkazu pana Voltaira a řídí se jeho výrokem ... "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.". Nebo ne?
Pokud se nás pokoušejí přesvědčit, jak je přijetí Lisabonské smlouvy pro nás výhodné, mají opravdu svérázné metody. Mě osobně jen utvrzují v názoru, že Lisabonská smlouva je krok na cestu z níž není návratu.

Slyšel jsem v minulosti, že pokud neschválíme Lisabon, může se nám stát že nebudeme mít svého komisaře.

I když jsem se snažil seč mi síly stačily, nedokázal jsem přijít na jediný moment, kdy Vladimír Špidla byl Česku ve své roli jakkoliv prospěšný.

Takže pokud ta nabídka zní "Špidla za Lisabon", já ji beru !

Autor: Václav Kareš | středa 23.9.2009 23:11 | karma článku: 24,98 | přečteno: 1073x