Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru, kterou nemocnice využívají k léčbě nakažených pacientů v těžkém stavu, je málo. V posledních týdnech spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Roste totiž i počet pacientů, kteří s touto nemocí končí v českých nemocnicích. Ty tak žádají lidi, kteří nemocí prošli, o její darování:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/plazma-koronavirus-covid-19-lecba-prevence-protilatky.A201021_093457_domaci_lre

1 0
možnosti
Foto

Malá faktická:

Mortalita udává poměr počtu zemřelých NA DANÉ ONEMOCNĚNÍ k celkovému počtu obyvatel v daném správním celku (nikoliv tedy "počet všech lidí, co zemřeli z nejrůznějších příčin")

Letalitu máte správně - je to poměr počtu zemřelých na dané onemocnění k celkovému počtu pacientů, kteří onemocněli danou chorobou

0 1
možnosti
Foto

Úmrtnost, též mortalita (z latiny), je demografický ukazatel, udávající podíl zemřelých z určité populace za určité časové období, typicky za rok. Z úmrtnosti se odvozuje například střední délka života. Přičemž v příčinách úmrtí u nás převažují civilizační a degenerativní choroby, především nemoci oběhové soustavy (více než polovina zemřelých) a rakovina (více než čtvrtina úmrtí). Společně s nemocností je úmrtnost podkladem pro sledování zdravotního stavu populace. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,18
  • Průměrná čtenost 2417x
příležitostný publicista