Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vyšla zpráva irácké vlády ze srpna2012 ze které vyplývá že ve spolupráci s britskou armádou nechala zničit poslednítisíce tun bojových chemických látek v bunkrech al  -  Muthanna,kde bylo spojeneckými vojsky zajištěno přes 30 000 granátů  chemické munice, 480 000 litrů bojovýchchemikálií a přes 2 000 000 litrů   chemickýchprekurzorů (chemikálií před konečnou modifikací v chemické bojové  látky). Dále se našly dokumenty ze který jezřejmé, že další chemických zbraní před invazí odvezlo Rusko, část jich zničilSadam sám a část jich pod nosem USA (které v té době obsadilo Irák) bylo odvezeno. Podle výzvědné služby Izraele se mělo jednat o Sýrii.

6 0
možnosti

Ano, mluvilo se o chemických zbraních převezených do Sýrie (i když Saddám s Bašárem se moc nemuseli), ale naštěstí byly syrské zásoby chemických zbraní pod přísnou mezinárodní kontrolou zlikvidovány. V červenci 2014 Američané zahájili neutrali­zaci syrského sarinu a yperitu. Nejprve zneškodnili 581,5 tuny látek potřebných pro výrobu sarinu a následně 19,8 tuny prekurzoru yperitu. V pondělí 18. srpna 2014 pak svět obletěla zpráva, že podle vyjádření Pentagonu i prezidenta Baracka Obamy labo­ratorní technici na speciálně vybavené americké lodi Cape Ray v mezinárodních vodách Středo­zemního moře hydrolýzou zneškodnili nejnebezpečnější syrské chemické zbraně. Ovšem o tom, že si IS vyrábí svůj sarin, nebo že zařízením na výrobu sarinu v Sýrii dis­ponuje Fronta an-Nusrá, se moc nepíše. Natož o tom, že zprostředkovatelé v Turecku a Saúdské Arábii pro islamisty shánějí   in­gredience sarinu ve velkém, po desítkách kilogramů, pro velkovýrobu.

0 0
možnosti
Foto

Sice se "mluvilo o chemických zbraních převezených do Sýrie", ale nikde nenajdete zdroj, kde by bylo uvedeno kdo je převážel a kam přesně je převážel. Klidně to mohla být Al-Kaida nebo Fronta an-Nusra. Pokud někdo má takový zdroj, bylo by dobré sem nakopírovat odkaz. :-)

0 1
možnosti
Foto

Samozřejmě v Iráku chemické zbraně byly a nikdo to nikdy nepopíral. Jenže v případě invaze Spojených států se mělo jednat o zbraně hromadného ničení (ZHN), především pak o nejobávanější biologické zbraně. Za ZHN Američané označovali jaderné zbraně a biologické zbraně. Plyn pak patří pod chemické zbraně, které i Američané používali ve Vietnamu a nikdy je za ZHN (alespoň pokud vím) neoznačili. Ale mohu se mýlit, možná máte lepší, či spíše důkladnější informace.

1 1
možnosti

jaderné zbraně díky Izraeli Irák mít naštěstí nemohl, jinak by v době kdy obsadili Kuvajt už vlastnili jadernou zbraň a chtěl bych vidět jak by probíhala pak operace na osvobození Kuvajtu, reaktor pak dodatečně ještě zničili amíci, biologické zbraně nebyla ani nalezeny ale ani nebyla vyvrácena možnost jejich výroby, chemické zbraně jsou povážovány za ZHN i když se o tom vedou debaty

amíci ve Vietnamu nepoužívali chemické zbraně, defoliant není zbraň není určen k zabíjení živé síly je to vlastně herbicid k odstranění zeleně aby se objevily základny v porostu

2 0
možnosti
Foto

Nechci se Vás dotknout, ale mýlíte se. Na počátku roku 1957 byla v USA připravena  a vybrána pro hromadnou výrobu látka kódově označená VX. Výroba tohoto O-ethyl-S-2-diizopropylaminoethylmethylthiofosfátu probíhala údajně jen do roku 1968. Odhad produkce činí 20 – 30 000 tun. Touto látkou jsou plněny dělostřelecké granáty, rakety, hlavice řízených střel, letecké pumy. Mezi anticholinesterázové látky s nervově paralytickým účinkem patří tzv. IVA (INTERMEDIATE VOLATILITY AGENT), látka se střední těkavostí. Smyslem jejího zavedení je překlenutí rozdílu v těkavosti mezi sarinem a VX látkou, a tím dosažení vyšších účinků přes oblečení a výstroj. Vedle nervově paralytických látek jsou laboratorní práce v oblasti chemických zbraní soustředěny na psychoaktivní bojové otravné látky, přírodní toxiny, fytotoxické látky. Většina těchto látek byla vyzkoušena a použita v průběhu vietnamské války. Důsledkem jsou tragické rozsáhlé teratogenní, mutagenní, karcenogenní účinky postihující jak lidskou populaci, tak faunu a floru a těžké narušení ekologické rovnováhy. Do komplexu chemických zbraní musíme vedle otravných látek zařadit i látky dýmotvorné a zápalné se všemi důsledky jejich působení na živý organismus. Patří sem tedy i Američany používaný NAPALM, což je zkratka pro (Napthetic Petrol Acid Palmitate), tedy benzin zahuštěný kyselinou palmitovou.

1 1
možnosti
Foto

Pokud jde pak o fytotoxické otravné látky: herbicidní charakter s defoliačním, sterilačním a desikačním efektem na floru mohou při použití vysokých koncentrací, jak předpokládá jejich bojové použití, vyřadit organismus v důsledku poškození jater, sleziny, ledvin, respiračního aparátu, srdeční svaloviny, očí a centrální nervové soustavy. Při zasažení nižšími dávkami mají tyto látky metagenní, tertatogenní a kancerogenní efekt.

1 1
možnosti