Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nejde jen o situaci u nás, ale prakticky v celé Evropské unii. Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu, v jednom ze svých příspěvků na Facebooku prohlásil: „Romskou problematikou se zabývám již mnoho let. Navštívil jsem stovky romských komunit v Evropě a mohl jsem se na vlastní oči přesvědčit, že řada projektů na jejich podporu byla v minulosti nesmyslná a nepřinesla žádné výsledky. Desetileté úsilí pomoci šesti milionům Romů v EU naprosto selhalo a pro ty nejchudší se nic nezměnilo. Proč? Protože Romové nepotřebují dávky, ale příležitost, aby na sebe mohli začít být hrdí. V praxi to především znamená začít lidi z romské komunity pozitivně motivovat, aby se začlenili do společnosti, a ne pouze rozhazovat peníze.“

https://www.facebook.com/tomaszdechovsky/posts/1456094867912117/?paipv=0&eav=AfbeIU6OWIZkzqbZ7IdPGmkt3O-Aa5km-RyCiZZ6h4aBdmAzWmnNeatPXaNuuNe67mM&_rdr

1 0
možnosti

Dám vám příklad, který jsem zde už několikrát použil. Pocházím z města, které v 50. letech přijalo několik tisíc Řeků, které z domova vyhnala občanská válka. Přišli zde, do zcela jiného kulturního a jazykového prostředí. Dostali byty (většinou nevalné kategorie) a zapojili se do pracovního procesu, byť většinou jen jako nekvalifikovaní dělníci. Jejich děti, které si buď přivezli sebou, nebo se jim narodily až tady, chodily do českých škol. Pro rodiče, neznalé českého jazyka, musel být velký problém dohlížet na jejich výuku. Přesto děti ve škole prosperovaly a vyrovnaly se svým českým vrstevníkům a mnoho z nich později vystudovalo střední a vysoké školy, což se jim velmi hodilo při návratu do Řecka. Prakticky už v první generaci se asimilovali. Na rozdíl od romské populace, kde pokusy o jejich asimilaci za podpory různých vládních a nevládních organizací trvají už několik generací a úspěch se pořád nedostavuje. Není ten černý Petr náhodou na straně Romů?

9 0
možnosti

J59a23n 67M90a56r34e63k

18. 8. 2023 18:53

A dodnes v lidové slovenštině slovo "ciganit" znamená lhát či šidit.

4 0
možnosti
Foto

Jako každá mince, tak i tato problematika má dvě strany. Ano, jedna je ta v závěru zmíněná nejasnost společnosti, co s Romy/Cikány dělat. Ta druhá ovšem je, co oni chtějí s touto společností.

Připadá mi, že v dobách, kdy před ́89 u nás byli (skoro) všichni Cikány a Romy jen výjimečně, chodili do práce, školy a v rámci tradic a návyků byli jako ostatní. Pak se ovšem z nějakých důvodů začalo prosazovat "Romství" a (shodou okolností?) výrazně narostly pracovní problémy a kriminalita. Samozřejmě působily mnohé vlivy a okolnosti, ale na mne to takto působilo.

Výsledkem ovšem je, že pro značnou část většinové komunity jsou Romové/Cikání netáhla, zneuživatelé dávek a zloději.

Kdo za to může?

2 0
možnosti

Jednou z příčin, a ne okrajovou, je přesídlování ze Slovenska. Ve změně názvu to není. Osobně považuji označení cikán za pejorativní.

3 1
možnosti

Dnes na serveru Neviditelný pes článek ombudsmana, kde říká: Termín „segregace“ používáme v této souvislosti jen sebemrskačsky, sebeobviňovatelně, v čemž nás stále utvrzují mnohé nevládní organizace, ale i někteří představitelé Romů. Problém je přece v něčem úplně jiném.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/pojmy-segregace.A230817_151837_p_spolecnost_nef

4 0
možnosti
Foto

Rom v romštině znamená „příslušník romského národa“, rom (s malým písmenem) pak romský muž nebo manžel. Stojí za přečtení, proč ve svém článku Vojtěch Lavička říká - Nechci být cikán:

„Jsme Romové, národ s dlouhou historií, bohatou kulturou, krásným jazykem a starými zvyky. Je to podobné, jako kdyby Inuité popírali svoji etnicitu a tvrdili o sobě, že jsou Eskymáci. To doslova znamená „pojídači syrového masa“ a Inuité to považují za urážlivé. Američany nebo Kanaďany by dnes vůbec nenapadlo Inuity označovat slovem „Eskymák“. O tom, kde je pravda není pochyb. Obzvlášť v dnešní době, kdy je korektnost označování různých skupin obyvatel obecně respektovaná a považovaná za důležitou, jsou Romové, kteří popírají vlastní existenci, mírně řečeno „mimo“. Přemýšlím, čím to je. Nevzdělaností? Nezájmem? Vždyť v době totální dostupnosti informací je možnost dozvědět se o čemkoliv otázka jedné minuty „googlení“. Nemusíte, jako dříve, běžet někam do knihovny. Zřejmě je to tedy nezájmem. A ten nezájem nekončí jen u označení svého národa. Stejně je tomu tak ohledně historie nebo jazyka. A tak, paradoxně, tato ignorace historických faktů majoritě potvrzuje, že označení „cikáni“ je na místě. Tedy skupina lidí, která žije na okraji společnosti uzavřená sama do sebe bez jakýchkoliv ambicí a hrdosti na svoji příslušnost k romskému národu.“ Na závěr pak Vojtěch Lavička říká: „Nechci být cikán. Nejsem cikán. Jsem Rom. A jsem na to patřičně hrdý.“

https://romea.cz/cz/komentare/vojtech-lavicka-nechci-byt-cikan-nejsem-cikan-jsem-rom-a-jsem-na-to-patricne-hrdy

0 0
možnosti

J55a29n 92R14á75ž

18. 8. 2023 11:43

Skoro celé dětství jsem díky nucenému vystěhování naší rodiny s vlastního domu žil mezi Cikány v nynějším brněnském Bronxu a měl jsem zrhdy i většinu kamarádů Cikány Tehdy si tak říkali sami, všichni je Cikány nazývali, oni nás Gadžo a nikoho to neuráželo. Považuji za trefné rčení: "Když byli Romové ještě Cikáni, nebyli s nimi žádné větší problémy. Chlapi chodili do práce, ženy se staraly o domácnost a dohlížely aby děti chodily do školy" .... což z vlastní zkušenosti potvrzuji.

9 0
možnosti

J33a57n 62R29á72ž

18. 8. 2023 11:45

...tehdy

2 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavé.

Vašek

5 0
možnosti