Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Eva bez jablka

30. 12. 2010 10:46
Držím palečky !

Karle, neberte vážně PR a jemu podobné, především pro jejich příspěvky bude zřejmě celá ta diskuse na strašickém webíku nakonec zrušena. Pravdu má pan Bartoš, že přínos Vaší práce je nezpochybnitelný a to jak z hlediska popularizace vědy samotné, tak i díky rozšiřování obzorů a všestranné vzdělanosti veřejnosti. Držím palečky. :-)

0 0
možnosti

PosteRestante

29. 12. 2010 0:03
Bravo !!!

Pane Karle, zase jste se skutečně vyznamenal !!!

Nenapadlo Vás, že lidské oko je od přírody stvořeno pro viditelnou část světelného spektra a oční čočka je také stvořena pro zaostřování jen v této viditelné části ? Uvědomte si že index lomu by v případě terrahertzových vln byl naprosto jiný, takže by oko by v tomto pásmu vlastně vůbec nemohlo zaostřit. A co takhle spektrální vlastnosti tyčinek a čípků v oční sítnici ? Ty podle Vás také dokážou "vidět" v terrahertzové oblasti ? Doporučuji Vám před napsáním jakéhokoliv dalšího článku se napřed poradit s odborníky. Zatím produkujete jen směšné slátaniny, na které Vám možná laici naletí, ale každý trochu zvídavý žák deváté třídy ZŠ by se jim musel vysmát. Vzpomeňte si jak na Vaše  příspěvky reagovali někteří diskutéři na strašickém fóru.

0 0
možnosti

007karel

29. 12. 2010 13:58
Re: Bravo !!!

Jestliže je lidské oko  "od přírody stvořeno pro viditelnou část světelného spektra", musí být tou Vaší přírodou takto stvořeny i oči zvířat. Jakpak to, že tedy mohou vnímat jejich oči i magnetické pole Země ? 

0 0
možnosti

iacobau

16. 12. 2010 9:40
Nejsem fyzik

ale přesto tu vidím trochu chaos. Elektromagnetické záření, což jsou rádiové vlny stejně jako infrazáření, světlo, rentgenové apod., pro jehož vlnovou délku a frekvenci platí vztah lambda (vlnová délka) = rychlost světla/frekvence, není totéž co teplota. Elmg. zářením se energie (teplo) pouze přenáší. Senzor může tedy vnímat záření nějakého objektu, nebo třeba teplotu povrchu těla, což jsou ale rozdílné veličiny. Ohřívání povrchu tělesa pak nezpůsobuje pouze infra záření, ale vlastně jakékoli elektromagnetické záření.

Případná existence exteroreceptorů jistě nesouvisí s tím, že elementární kvantovou jednotkou elmg. záření je foton.

0 0
možnosti

007karel

16. 12. 2010 13:13
Re: Nejsem fyzik

Všude tam, kde najdeme elektromagnetické vlny (světelné záření, tepelné záření, ultrafialové záření, rentgenové záření t.j. X-paprsky) platí, že kvantem záření je částice, nazývaná foton. Barva (kmitočet) vyzařovaného světla je dána vztahem f = DE / h, kde DE je rozdíl kinetických energií částice, h je Planckova konstanta.

0 0
možnosti

Saša

16. 12. 2010 9:08
Oprava.

Při výčtu lidských smyslů jste opomenul smysl pro rovnováhu/pohyb

Dále pak podotýkám, že čas určujeme pamětí - pamatujeme si, co bylo, z čehož dovozujeme existenci času a jeho plynutí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2414x
příležitostný publicista