Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Dá se chápat, že stoupenci dotačních OZE mají orosené čelo strachem, že očekávaným zařazením JE do taxonomie Evropskou komisí nezbydou peníze na jejich soláry a větrníky. Bojí se oprávněně. JE jsou totiž sice velké, ale návratné a vysoce ziskové investice. V EU se totiž chystá ofenziva výstavby nových 30 až 40 reaktorů. Stačí se podívat na blízký energetický kolaps zeleného Německa, které v nejlepších tradicích své totalitní ideologie teď pokračuje ve strategii sebezničení a chce opět, aby s ním zahynuly i ekonomiky EU . Jinak panu Wágnerovi doporučuji, aby nežongloval čísly (výroba elektřiny, export) a nastudoval si statistiky na eru.cz, aby svůj článek zbytečně neznehodnocoval.

0 0
možnosti
JR

J39a51n 36R97á50ž

20. 11. 2021 19:25

Dík za informativní článek!

0 0
možnosti
JF

Methanol je jedovatý - to je jeho evidentní nevýhoda. Jinak to chce spíš palivové články než spalování čehokoliv - z palivových článků nejsou jedovaté splodiny. Jinak práce s baterkou je mnohem pohodlněnší než tankování čehokoliv ve frontě u pumpy. Spotřebitelský tlak půjde tedy spíš směrem k baterkám a tedy i tlak na jejich ekonomiku a vývoj - nejste i nich vázán na nějakou centralizovanou distribuci čehokoliv a natankujete z vlastních doma - třeba ze solárů. Podobně je to i s jádrem, kde jsou ty zdroje centralizované, nebezpečné a jedovaté. Mít doma nebo za humny vlastní nebo obecní a třeba i vymazlenej mobilní jadernej reaktor bude asi opravdu jen do oblastní kde už panuje nirvána ;-D

0 0
možnosti
Foto

Tak nirvána už panuje nejspíš v Kanadě, která na vývoji MMR intenzivně pracuje a jejich zavedení považuje za nutnou podmínku pro dosažení uhlíkové neutrality. Z podobných důvodů se do vývoje zapojila i Velká Británie, která se hodlá stát producentem i vývozcem malých modulárních reaktorů. Že se tam nebojí mít za humny vlastní nebo obecní a třeba i vymazlenej modulární jadernej reaktor? ;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista