Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavé

Rada jsem si po letech opět početla

0 0
možnosti
Foto

Kanadská provincie Saskatchewan zavedla zdanění elektromobilů. Celkem logicky to odůvodnila tím, že elektromobilisté neplatí dálniční mýtné ani spotřební daň na palivech, bude tedy do budoucna potřeba něčím nahradit výpadky příjmů v rozpočtu na údržbu silniční a dálniční sítě. Na jejich opotřebení se totiž elektromobily podílejí stejnou měrou jako vozidla na fosilní paliva. A protože průměrné konvenční auto spálí za rok množství benzinu či nafty odpovídající zhruba spotřební dani ve srovnatelné výši, považuje vedení Saskatchewanu za spravedlivé, aby elektromobilisté platili také... Není na čase už začít v klidu diskutovat o tom, jakým způsobem se elektromobilisté budou podílet na údržbě infrastruktury?

https://fdrive.cz/clanky/dane-a-pohledy-na-ne-kanadsti-elektromobiliste-je-zesmesnuji-7831

0 0
možnosti
HP

Svéráz europarlamentu. Chce škrtnout zemní plyn, ale projekty do roku 2027 dotací podpoří:

https://ekonomickydenik.cz/sveraz-europarlamentu-chce-skrtnout-zemni-plyn-ale-projekty-do-roku-2027-podpori-dotaci/

1 0
možnosti
Foto

V rámci dalšího pokroku Evropský parlament již vyzval Evropskou komisi, aby vypracovala a doporučila pravidla maximální rychlosti 30 km/h ve městech. Toto a další doporučení Evropské komisi schválil EP na plenárním jednání ve Štrasburku poměrem 615 ku 24 hlasům. Usnesení prošlo bez podpory většiny českých europoslanců: proti jich hlasovalo deset, další dva se zdrželi. Alespoň v tomto případě se naši poslanci řídili zdravým rozumem. Takováto maximální rychlost ve městech nás totiž i podle našich stoupenců elektromobility „vrátí o 50 let zpět“, protože „v rychlosti 30 km/h nefungují žádné katalyzátory, žádné odlučování, motory jedou v nejnepříznivějším módu“, jak říká v podcastu Po asfaltu Zdeněk Žák z Národního spolku pro elektromobilitu.

0 0
možnosti
MB

Ty namáčecí (počurávací) baterky jsem používal na vojně do meteo balónů. Takže vidím jeden problém - kdo a kde bude "ekologicky" vyrábět ty kovové elektrody, které se navzájem požírají, aby to trochu svítilo. Nebo to snad roste někde na stromech?

1 0
možnosti
Foto

Cílem je sériově vyrábět WaterLight pro 840 milionů lidí, kteří v současné době žijí bez elektřiny. Jinak ale společnost E-Dina vyvinula způsob, jak udržet chemickou reakci po delší dobu, aby proces bylo možné použít k napájení světelného zdroje. Lampa má nahoře perforované víčko, které umožňuje vodě proudit do zařízení, zatímco plynný vodík vytvořený během ionizačního procesu může tudy unikat. Po celou dobu své životnosti může jedna lampa poskytnout přibližně 5600 hodin energie, což odpovídá dvěma až třem letům používání v závislosti na tom, jak často je lampa používána. Kdo bude ty elektrody vyrábět nevím, musíte se zeptat ve společnosti E-Dina. ;-)

0 0
možnosti
Foto

J29o95s62e74f 91B12á36r23t58a

5. 10. 2021 10:42

A co špekáčky, opečeme je na ohni nebo ne ;-)

0 0
možnosti
Foto

Pomocí slunce a parabolického zrcadla. Akorát to musí být ve dne.

2 0
možnosti
PV

P42a58v72e97l 47V38é94b20r

5. 10. 2021 10:23

Ne každá novinka je pokrokem. Ostatně, i socialismus a komunismus byl prý nejpokročilejším zřízením...

1 0
možnosti
Foto

Měl byste vědět, že dle Marxe měl socialismus vzniknout v průmyslově nejrozvinutějším státě.

Ale protože Lenin na to šel "odspodu", dopadlo to, jak to dopadlo.

Tudíž zcela logicky se objevují prvky sociálního (!) státu v USA. Ovšem nám nějaký socialismus opravdu nehrozí. ;-D

0 0
možnosti
JP

J13a69n 52P21r16á51z12a

5. 10. 2021 10:11

Ono by to šlo. Ale místo zavírání jádra by se muselo stavět, A TO HODNĚ.

Kde chtějí vzít ten vodík? Elektrolýzou? Na to se budou budovat kapacity desetiletí.

0 0
možnosti
Foto

Polské průmyslové společnosti podepsaly dvě dohody s americkou společností NuScale a další dohodu s GE-Hitachi, na základě nichž prozkoumají možnosti nahrazení uhelných zdrojů malými modulárními reaktory. Po nečinnosti polské vlády ve věci odklonu od uhlí tak polské podniky v případě jádra berou situaci do vlastních rukou:

https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/smr-jako-cesta-nahrazeni-uhli-polsku-polske-prumyslove-podniky-berou-situaci-vlastnich-rukou

1 0
možnosti
HP

WHO (Světová zdravotnická organizace) hodlá více zpřísnit limity na znečištění ovzduší, což znamená, že v konečném důsledku bude zakázáno zatopit si doma v jakémkoli kotli na uhlí, ale i v domácích krbech na dřevo. Neboť znečištění ovzduší má být jedním z hlavních viníků předčasných úmrtí milionů lidí na naší planetě. A mají to způsobovat nejen starší naftové motory, ale i spalování uhlí a dřeva.

0 0
možnosti
Foto

Namísto klasických krbů na dřevo jsou navrhovaným řešením elektrické nebo tzv. bio krby, kdy není třeba vynášet žádný popel ani skladovat dřevo v obytné části domu či bytu. Palivem bio krbů je bio líh, který je ekologický, vyráběný na rostlinném základu a „zaručuje hoření krásným a přirozeným plamenem“. Při topení nevzniká žádný dým ani nepříjemný zápach, je potřeba jen dobře větrat, aby se vyměnil vzduch v místnosti. Jenže ouha! Při spalování vzniká oxid uhličitý, tedy tolik sedovaný CO2. ;-)

2 0
možnosti
VN

Ano, pokrok se zastavit nedá. Ale svoji cestu si musí vydobýt sám. Svými přednostmi a výhodami. Ale nedá se nařizovat nesmyslnými a v současné době nereálnými příkazy.

5 0
možnosti
PK

Je to mezi - nedají se nařizovat nesmysly či nerelná opatření, ale "rozumně" tlačit musíte. Necháte-li tomu volný průběh - může být pozdě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista