Otevřený dopis Českému klubu skeptiků Sisyfos

Český klub skeptiků SISYFOS, k rukám předsedkyně Ing. Lenky Přibylové, predseda@sisyfos.cz

Vážená paní inženýrko,

                                       v roce 2009, kdy propukl mediální humbuk kolem proslavených hořících zásu­vek ze Strašic, jsem se vrátil ke psaní a založil si na serveru iDNES blog, abych zde postupně publikoval články, zabý­va­jící se především tím, co je obecně označováno za anomální jevy, jež bývá ob­tížné vysvětlit v rámci současných, nám známých teorií. Pochopitelně se pak na moji hlavu snesla lavina skeptické kritiky, neboť o takovéto jevy se zajímá i české skeptické hnutí, reprezen­tované Českým klubem skeptiků Sisyfos. Nelibost českého skep­tic­kého hnutí vyvolala i moje publikace Poltergeist existuje! (Čes­kosloven­ský spisovatel, 2011), za kterou mi již jeden ze stoupenců čes­kého skep­tického hnutí, zá­sobující mne kritickými maily, pohrozil tzv. Blud­ným Balvanem, rozdávaným Komitétem pro udělo­vání Blud­ných Balvanů (BlB) Sisyfa, a to odpůrcům kritického skeptického myšlení. 

Naše sdělovací prostředky v posledních několika letech informovaly své diváky, posluchače a čtenáře i o dvou mezi laickou veřejností značně po­pulárních fe­noménech, totiž o fe­no­ménu zvaném UFO a fenoménu zvaném POLTERGE­IST. Na sisyfovském webu jsem našel článek, kde RNDr. Jiří Grygar, CSc., pracovník Fyzi­kálního ústavu AV ČR a svého času před­seda Učené společnosti ČR, k problematice UFO říká: „Myslím, že pod­statné je uvě­domit si, že ona anglická zkratka UFO, znamená v překladu "Neidenti­fiko­vaný létající objekt" a nic víc. Když se mne proto někdy no­vináři ptají, zda věřím na UFO, odpovídám, že nejde o otázku víry, nýbrž defi­nice. Je jasné, že ve chvíli, kdy kdokoliv - alespoň jeden člověk na světě - pozoroval jev, který si neuměl vysvětlit, tak tím je existence UFO jako jevu proká­zána, ale tím se ještě nic neříká o pří­padné pří­čině tohoto jevu. Celý pro­blém, ale­spoň jak ho vidím v té nejzákladnější rovině, je ono neopráv­něné směšo­vání pojmů ve sdělovacích prostředcích, totiž že ten, kdo použije slova UFO, tím sou­časně automaticky považuje za prokázané, že jde o projev činnosti mimozemšťanů. Je to typicky chybné zkratové myšlení, které nemá ve vědě přirozeně co dělat, čili tato implikace prostě a priori neplatí“ (Jiří Grygar - UFO, ufologie a ufománie. Archiv článků, web Si­syfos, 1.8.2006).

Ovšem i v případě fenoménu zvaného POLTERGEIST, leckdy v tisku označovaného za projev činnosti strašidel či duchů (stejně tak jako UFO za projev činnosti mimozemš­ťanů), se ve skutečnosti „jedná o neoprávněné směšování pojmů“, totiž že ten, kdo po­užije slova POLTERGEIST, tím má současně automaticky považovat za prokázané, že jde o pro­jev činnosti strašidel či duchů. I zde se jedná evi­dentně o „typicky chybné zkratové myšlení, které nemá ve vědě přirozeně co dělat, čili tato implikace prostě a priori neplatí“.

Klub Si­syfos, který objektivní realitu fenoménu POLTERGEIST dosud neuznal, vždy namísto toho jen spekuloval o tom, zda jsou svědci „polter­geistova řádění“ hodno­věrní, zda lžou nebo nelžou, přičemž nikdy nepři­znal, že nelžou. Ale jak říká ve svém článku doktor Grygar, ve skutečnosti u takovýchto fenoménů „tolik nejde o to, zda svědek je hodno­věrný nebo ne­hodnověrný“. Jako čelný představitel Vašeho klubu RNDr. Jiří Grygar v případě UFO, i já v případě dosud ne­objasněných přírodních jevů, ozna­čovaných některými sdělovacími pro­středky za poltergeistovo řádění „spíše a priori předpokládám, že ne­pod­vádí nikdo, čili že svědci poctivě ohlašují, co vidí“, i když jejich pozoro­vání „neříká nic o pří­padné příčině tohoto jevu“. Sami svědci si opravdu obvykle neuvědomují, že jsou tu fy­ziologická a psychologická omezení, která musí analytik vzít v úvahu, aby z těch pozorování dostal věro­hodné údaje. Rozhodně zde však platí, že nelze zaměňovat reálnou existenci jevu samot­ného s jeho mylnou, či chyb­nou interpretací, podá­vanou v nadstavbách re­portáží některých sdělovacích prostředků, jak tomu klub Sisyfos do­sud u feno­ménu POLTERGEIST či­nil.       

Jestliže podle Českého klubu skeptiků Sisyfos platí výrok doktora Grygara „Je jasné, že ve chvíli, kdy kdokoliv - alespoň jeden člověk na světě - po­zo­roval jev, který si neuměl vysvětlit, tak tím je exis­tence UFO jako jevu pro­kázána“, proč nemá pak, paní inženýrko, podle dosud prezentovaných ná­zorů a stanovisek českých skeptiků platit moje „Je jasné, že ve chvíli, kdy celá řada očitých svědků pozorovala fenomén obecně známý jako POL­TERGE­IST, který si neuměla vysvětlit, byla tím existence tohoto feno­ménu proká­zána“ ? Samozřejmě by mne pak také zajímalo, proč vlastně očité svědky fenoménu zvaného POLTERGEIST, označovaného někte­rými sdělovacími prostředky za řádění duchů a strašidel, stále jen považuje klub Sisyfos na svých přednáškách a besedách ať už přímo, či nepřímo, za pouhé lháře, podvodníky a duševně choré, když očité svědky fenoménu zva­ného UFO za lháře, podvodníky a duševně choré (až na občasné vý­jimky) nepovažu­jete?      

Objektivní realitu fenoménu POLTERGEIST přece nelze jednoduše od­mítat jen proto, že sám tento po­jem, pro který dodnes neznáme správné české synonymum, kdysi dávno v německy mluvících zemích původně označoval hlo­mození něja­kého ducha. Když se ukázalo, že kvantové čás­tice mohou být vzá­jemně pro­pojeny tak, že bez ohledu na vzdálenost mezi nimi vykazují při pozoro­vání tytéž vlast­nosti, nazval Albert Einstein tento jev ”straši­delné působení na dálku”. A přece se moderní příro­dověda ne­přestala tímto je­vem zabývat jen proto, že Einstein hovořil o „strašidel­ném“ půso­bení, ale rakouský no­sitel Nobelovy ceny Erwin Schrödinger nazval Ein­steinovo „stra­šení“ ná­sledně ”provázaností”, kterou prohlásil za základ kvantové fyziky. Pokud tedy jde o obecné, po celém světě srozu­mitelné, obrazné (nikoli však doslovné) označení souboru podivných jevů, kdysi dávno pova­žova­ných prostými lidmi za projevy duchů či strašidel, bohužel neznám vhodnější vý­raz než v rámci dlouhole­tých tradic uží­vaný ter­mín POL­TERGEIST. Sa­mozřejmě je popis tohoto fenoménu u nás spo­jen s problémem vhodné terminologie přede­vším v důsledku toho, že nám do­sa­vadní po­zo­ro­vání „nic ne­říká o případné pří­čině tohoto jevu“.                  

To ovšem není vina našich nešťastných a mnohdy zoufalých spoluobčanů, kteří se ve svém byd­lišti s „řáděním poltergeista“ setkávali, setkávají a na­dále budou setkávat, a to až do té doby, než vědecká obec tyto jevy úplně objasní a my se je naučíme „krotit“. Je pravda, že v případě pozoro­vaného samovznícení na místech výskytu „řádění poltergeista“ má každý z nás právo přivolat Hasičský záchranný sbor ČR, nebo v případě neznámého pachatele destrukcemi ohrožujícího náš majetek a naše zdraví (fenomén POLTERGEIST dosud nebyl českou akademickou obcí prohlášen za přírodní jev) i Policii ČR, připravenou dle svého motta Pomáhat a chránit. Jenže přivolaní hasiči a policisté mohou jen konstatovat čeho že tu byli svědky, jaké úkazy či jevy pozorovali na vlastní oči. I když budou dobré k podiv­ným jevům a úkazům nějaké protokoly, které objektivní realitu „ne­u­vě­ři­telných skutečností“ v bytech či domech potvrzují, je třeba si uvědomit, že žádný z hasičů či policistů nemůže pozorované jevy vědecky objasnit, tedy exaktně interpretovat, aby pak mohla být v dalších, adekvátních pří­padech přijata opatření, která by zabránila ohrožení zdraví a majetku dal­ších na­šich spoluobčanů. K tomu je třeba zajistit data a poznatky z nejrůz­nějších měření, která mohou zajistit jednotlivé úřady státní správy, kam patří ze zákona i Akademie věd České republiky, respektive její jednotlivé ústavy jako veřejné výzkumné instituce.

Jinak řečeno, bez řádného základního výzkumu není možné žádný z pří­rodních jevů či úkazů vě­decky objasnit, tedy exaktně interpretovat, což by mělo platit i pro fenomén zvaný POLTERGEIST. Český klub skeptiků Si­syfos je od roku 2000 členem Rady vědeckých společností České re­pub­liky, která koordi­nuje 75 vědeckých společností z přírodovědeckých, lé­kařských, společen­sko­vědních a technických oborů, přičemž ČKS Sisy­fos také pravidelně po­řádá svoje přednášky pod záštitou Akademie věd ČR v její budově na pražské Národní třídě. Rád bych tedy vzhledem k těmto skutečnostem znal, paní inže­nýrko, zcela jasné a zřetelné stano­visko Čes­kého klubu skeptiků Sisyfos k objektivní realitě či k vlastní existenci fe­no­ménu, dosud (trochu nešťastně) zvaného POLTERGEIST.            

Děkuji Vám předem za Vaše pochopení a odpověď.

Se srdečným pozdravem

                                            Karel Wágner

                                            příležitostný publicista

 

V Praze, dne 2.2.2012

                                                 

Autor: Karel Wágner | čtvrtek 2.2.2012 9:09 | karma článku: 28,55 | přečteno: 3988x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30