Obránci lidských práv půjdou k výslechu !

Včera, tedy ve středu 11. března 2015, si ve večerních hodinách přišli pracovníci bezpečnostních sil  "popovídat" s aktivisty v oblasti lidských práv, se členy Komise veřejného dohledu v Moskvě, s Andrejem Babuškinem a s Evou Merkaševovou, reportérkou deníku  Moskevský Komsomolec.  

Zhruba ve 21.30 místního času dorazili tři příslušníci bezpečnostních sil k bytu Evy Merkaševové, která nebyla tou dobou doma. Manželovi novinářky návštěvníci (jeden z nich předložil průkaz dů­stojníka Justice Krupoderova) vysvětlili, že mají v úmyslu si jen „promluvit s paní Merkaševovou." Podstatou tohoto rozhovoru, jak vyplynulo z vyjádření návštěvníků, bylo objasnění komentáře k návštěvě vazební věznice Lefortovo, kam zamířili obránci lidských práv 10. března, respektive „správná poloha“ odpovědí na řadu naléhavých otázek. O tom, jak Zaura Dadajeva a bratry Guba­ševovy, označované za vy­konavatele vraždy Borise Němcova, v moskevské vazební věznici Le­fortovo navštívili členové komise ONK (komise dohlíží na dodržo­vání lidských práv v detenčních zařízeních) spolu s korespondentkou deníku Moskovskij Komsomo­lec Evou Merkaševovou, jsem čte­náře blogu informoval včera v tomto článku:

http://karelwagner.blog.idnes.cz/c/453141/a-prisel-sok-udajny-vrah-borise-nemcova-promluvil.html

Včera večer příslušníci bezpečnostních sil také navštívili v jeho bydlišti Andreje Ba­buškina, před­sedu Výboru pro lidská práva, jinak též známého jako člena „Prezidentské rady pro lidská práva“, kterou Vladimír Putin v říjnu 2013 pověřil vypracováním návrhu chystané amnestie. Podle Ba­buškina se rozhovor „uskutečnil bez problémů“. Již včera oficiálně zástupci SKR (Sledstvěnyj ko­mitét Rosiji), tedy Vyšetřovacího výboru Ruska, vyjádřili nespokojenost s tím, že během své ná­vštěvy aktivisté údajně projevovali zájem v trestní věci, což nebylo v souladu s článkem 294 trest­ního zákoníku. Na základě rozhodnutí SKR byli aktivisté již předvoláni k výslechům, naplánovaným na dnes, tedy na čtvrtek 12. března.

V souvislosti s revizí situace plánuje deník Moskevský Komsomolec spolu s obránci lidských práv požádat státní orgány o prověření „disponibility corpus delicti v akcích bezpečnostních sil na zá­kladě článku 144 trestního zákoníku", neboť dochází k  „poškozování zákonné odborné činnosti novinářů".

Zde původní zdroj:

http://www.mk.ru/politics/2015/03/12/siloviki-pribyli-domoy-k-pravozashhitnikam-merkachevoy-i-babushkinu-dlya-besedy.html

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Wágner | čtvrtek 12.3.2015 10:26 | karma článku: 11,73 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30