Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Španělská chřipka neměla jen dvě vlny. Bylo jich více. Nejčastěji se udává že byly tři nebo čtyři v období 1917-1920.

Nakonec epidemie odešla tak jako všechny epidemie předchozí a to proto, že virus zkrátka už "neměl co žrát". Kolektivní imunita už mu neposkytovala možnosti šíření a tak pouze sporadicky napadal slabé jedince a zmutoval a přestal být zabijákem. Neexistuje žádný rozumný důvod k domněnce, že dnešní virus se bude chovat jinak.

Více informací zde

https://plus.rozhlas.cz/spanelska-chripka-prisla-pred-sto-lety-v-nekolika-vlnach-pripomina-historik-7676403

nebo zde

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pan%C4%9Blsk%C3%A1_ch%C5%99ipka

2 2
možnosti
HP

Tak i ten Sallfellner říká:„Jiné údaje uvádějí dohromady tři vlny“, kdy se za třetí vlnu považují dozvuky. Většina historiků říká, že španělská chřipka probíhala světem ve dvou silných vlnách mezi roky 1918 a 1920. V dubnu 1918 těžce postihla Itálii a Španělsko, v červnu Velkou Británii a v dalších měsících se šířila do střední Evropy. Koncem října se chřipka rozšířila do Indie, Tichomoří a v druhé vlně do Číny. V srpnu 1919 zasáhla přístavní města východních Spojených států a města Evropy, svým průběhem byla ještě malignější, úmrtnost byla až 10 × vyšší. Z Ruska zmítaného Velkou říjnovou revolucí údaje chybí, ale na Aljašce nebo na Samoi vymřela téměř čtvrtina populace. Válčící země se vzájemně podezíraly z úmyslného šíření nemoci, proto zprávy o chřipce byly sporadické. Tím, že v zemích decimovaných válkou nebyla ochota přiznávat dopady epidemie, média neutrálního Španělska, kde neexistovala cenzura, otevřeně informovala o hrozivé situaci. Mezi lidmi tak ve své době převládl dojem, že smrtelná nemoc se týká především Španělska a chřipka z roku 1918 tím získala přívlastek "španělská". Zdaleka se neomezila na Španělsko a Evropu, ale byla zanesena do všech koutů planety včetně málo obydlených částí Ruska nebo do Grónska. Že se „nemoc ozvala v roce 1920 a její působení můžeme zaznamenat po celá 20. léta“, neznamená, že šlo o další silnou vlnu.

Ale hlavně nechápu, co to má mít společného s článkem, pod kterým diskutujete? Jako že bychom se měli všichni rychle promořit, aby "virus zkrátka už neměl co žrát"? :-)

1 0
možnosti
Foto

aby ten konec strachu nebyl předčasný ...

/ministr Blatný autoritativně prohlásil, že očkovaný neonemocní Covidem a ani nemůže šířit virus. Jak to ví ?

1 0
možnosti
Foto

Vakcíny jsou pro zdravé lidi, u kterých chceme předejít jejich nakažení, kdežto léky jsou pro lidi, kteří po nákaze onemocněli. V silně proočkované populaci se choroba téměř nešíří a chráněn je pak i ten, kdo vakcínu odmítl.

2 0
možnosti
  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,51
  • Průměrná čtenost 2414x
příležitostný publicista