Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová vystoupila včera večer v pořadu Interview ČT24. Podle jejího vyjádření v případě úniku radiace ze Záporožské jaderné elektrárny Evropě žádné riziko nehrozí. A jak říká, Rusko bylo velmocí ve vývozu jaderného paliva, jaderné položky ale i přesto nejsou pod sankcemi. „Takže ČEZ se zcela legitimně sem snaží dostat tolik paliva z Ruska, kolik dokáže uskladnit,“ poznamenala. Rozumí tomu, že vláda nenechá lidi bez elektřiny. „Nejsem ráda, ale vidím to jako nezbytné tak dlouho, jak to půjde,“ dodala k tomu. Celé její vystoupení zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/unik-radiace-ze-zaporozi-by-evropu-neohrozil-je-dobre-ze-jsou-bloky-odstaveny-rekla-drabova-346917

1 0
možnosti
Foto

Autor uvedl, že zavádění tepelných čerpadel zvýší spotřebu elektřiny.

Já nevím, jak u autora, ale nám po pořízení TČ klesla spotřeba elektřiny téměř třikrát.

Pokud pomocí TČ nahradíte plynové vytápění, klesne spotřeba plynu. Jen tehdy, když pomocí TČ nahradíte vytápění dřevem, spotřeba stoupne. Do té doby, než dojde dřevo.

0 0
možnosti
Foto

Autor uvádí náhradu kotle na pevná paliva tepelným čerpadlem. Kotel elektřinu k vytápění bytu či domku nepotřeboval, TČ ji k vytápění potřebuje, tím se spotřeba elektrického proudu v dané "dekarbonované" domácnosti dosti zvýší. U jedné domácnosti to ještě není tak horké, ale pokud to bude třeba 10 000 domácností, bude ten nárůst odběru ze sítě markantní. Vaše matematika tomu nenasvědčuje ?

Pokud někomu "po pořízení TČ klesla spotřeba elektřiny téměř třikrát", pak šlo o zázrak v pravém slova jeho smyslu, nebo prostě jen před tím k vytápění používal jiné zařízení, které odebíralo elektřinu. A nebo možná znáte nějaký tajemný trik, který byste mohl poradit majitelům tepelných čerpadel, co pláčou nad tím, jak se jim letos provoz TČ prodražuje, viz třeba zde:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-cerpadlari-chteji-zpatky-vyhodnejsi-sazbu-platili-by-to-vsichni-ostatni-246627

2 0
možnosti
Foto

J23a95n 21Š95i62k

7. 3. 2024 14:44

Tak jako překrucují někteří, používáte zvláštní argumenty i Vy. Srovnávat jadernou elektrárnu s nukleární medicínou, to je vtip na tento týden? Jinak byste nám mohl třeba osvětlit, jak funguje pojištění jaderných rizik a jak tomu třeba bylo v případě Fukušimi nebo Černobylu. Nevidím rozdíl mezi extrémy jiných a Vaším. Hezký den

1 1
možnosti
HP

Asi neumím číst, ale rovnítko mezi jadernou elektrárnou a využitím jádra v medicíně jsem v tomhle článku nikde neviděla. Můžete nám sem napsat, kde přesně jste ho vy našel ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2417x
příležitostný publicista