Zakázka za 401 milionu sem a tam a zase nazpátek.

Konečně se něco trochu pohnulo, co se týká některých veřejných zakázek na informatické služby a aplikace. Musela se z toho ale učinit mediální kauza, o které se ptalo.  

Pracoval jsem několik let, jako samostatný programátor analytik, tak vím, kolik práce dá vytvořit něco smysluplného a použitelného. Nicméně jsem se nepodílel na tvorbě nějakých velkých projektů a práce ve větším kolektivu. To, co jsem vytvořil, jsem vytvářel vesměs od začátku do konce sám.

 

Jako každého normálního občana mě štve, jak se systematicky dojí stát nejen na informatických zakázkách. Obohacují se stále titíž a běžný živnostník je rád, když ekonomicky přežije. Odhadoval jsem, že zakázka na e-shop na prodej dálničních známek je možná 40x či 100x předražený.

Před lety teď už bývalý ministr školství, tehdy ještě ani nebyl ministrem, p. Marcel Chládek, kritizoval tehdejšího ministra Dobeše, že „vyhodil 35 milionu Kč za rozvoz testů k státním maturitám kamiony“.

Vystudovaný andragogik na FF UK M. Chládek, tedy odborník na IT jak bič, fabuloval o „flexibilitě, láci a bezpečnosti státní maturity přes počítač.

On tomu prostě „rozuměl“. Tehdy jsem psal, že státní zakázka na maturitu přes Internet by musela být dostatečně drahá, aby se vyplatila zhotovitelům vzhledem k „provizím“ politikům, kteří by o ní rozhodovali, a že kdyby nějaký student nebo tým studentů nabídl bezplatnou aplikaci pro maturity přes počítač, tak by byli asi odmítnuti, neboť z bezplatné aplikace by jaksi nebyly provize.

 

Pracovníci CERMATu kroutili nad bláboly pana Chládka hlavou i později, kdy se stal ministrem a naznačovali, že se jeho „nápady“ musí přežít a nějak vydržet, než skončí.

 

Nevím, jak si Marcel Chládek představoval maturitu z geometrie, oni ti politikové vědí všechno nejlépe.

Pokud by byla maturita přes Internet, tak by se asi studenti dozvěděli zadání testů ještě dřive, než učitelé. Tedy, co se týká nějaké bezpečnosti IT aplaikace, není problém v nějakém technickém zabezpečení, ale v personálním. Nakonec to totiž proflákne ten, kdo to zabezpečení má na starosti.

Za socialismu, když se témata maturitních písemných prací vyhlašovaly rozhlasem, stačilo poslouchat v předvečer vysílání „štvavých vysílacích stanic“ a člověk se to dozvěděl

 

Když se v vrátíme k tvorbě e-shopu na prodej dálničních známek, tak jsme se dozvěděli, zda vůbec může stát přijmout zakázku, za kterou není úhrada. Sranda, že?

 

 

pravý doktor přírodních věd Karel Vašíček

Autor: Karel Vašíček | pondělí 27.1.2020 10:05 | karma článku: 22,36 | přečteno: 834x