Zajímavá kniha Umělec a matematik, příběh matematika, ktrerý neexis

A. D. Aczel: Umělec a matematik, Praha, Academia, 2008, 192 str. váz. ISBN 978-80-200-1683-6 O Nicolasi Bourbakim jsem poprvé slyšel jako student matematiky. Od té doby jsem neměl mnoho příležitosti si o tomto fiktivním matematikovi něco přečíst. Knižně, zdá se, o něm mnoho česky nevyšlo.

A. D. Aczel: Umělec a matematik, Praha, Academia, 2008, 192 str. váz. ISBN 978-80-200-1683-6

O Nicolasi Bourbakim jsem poprvé slyšel jako student matematiky. Od té doby jsem neměl mnoho příležitosti si o tomto fiktivním matematikovi něco přečíst. Knižně, zdá se, o něm mnoho česky nevyšlo. Nakladatelství Academia toto napravila touto knihou. Napsal ji izraelský matematik, který zřejmě působí v USA. Nicolas Bourbaki bylo jakési polotajné sdružení převážně francouzských matematiků, které vydalo řadu zásadních matematických prací a které se zasloužilo od 30. let o reformu vyučování matematiky a přístupu k budování matematiky po celém světě. Za několik desítek let se v něm vystřídala celá řada významných matematiků, Alexandre Grothendieck, .André Weil, Laurent Schwartz, Claude Chevalley, Jean Dieudonné. Henri Cartan. Kniha obsahuje stručné životopisy nejvýznamnějších matematiků z klanu Bourbaki. Začátek a konec knihy rámují osudy Alexandre Grothendiecka. Autor se nezabývá jen matematikou, zmiňuje se o vývoji lingvistiky, antropologie, výtvarného umění, filozofie, psychologie a psychiatrie, ekonomie. Tyto obory byly podstatně ovlivněny vývojem v matematice a tedy činnosti Bourbakiho. Autor se zmiňuje i o Pražském lingvistickém kroužku, který ovšem založil v Praze ruský emigrant Jakobson.

Bourbaki vznikl jako studentská recese, ale podstatně ovlivnil vědeckou historii. Bourbaki ovšem není tak zcela vymyšlen. Byl to francouzský důstojník z 19. stol., který pocházel z rodiny původem Řecka. Je ovšem otázka, jestli o něm zakladatelé Bourbakiho věděli. Kniha je stručná, zaujme zájemce o historii matematiky na první pohled. Vykládá matematiku jednoduše a populárně. Na překlad některé knihy Bourbakiho do češtiny si ovšem budeme muset ještě počkat.

 

RNDr. Karel Vašíček

exučitel matematiky,

exprogramátor

www.mathpublishing.eu

Autor: Karel Vašíček | čtvrtek 20.10.2011 7:00 | karma článku: 4,37 | přečteno: 374x