Zajímavá kniha: Google story

David A. Vise, Mark Malseed: Google story, Pragma 2007, Praha, 364 str. Váz,, ISBN 978-80-7349-034-8   Internet je fenoménem posledního desetiletí a vyhledávač Google patří neodmyslitelně k jeho historii. Firma Google vznikla před deseti lety a od té doby zaznamenala ohromující růst. Před několika dny jsem na idnes.cz zveřejnil příspěvek o knize o historii firmy Apple. Teď tedy o mniohem kratší historii Google

David A. Vise, Mark Malseed: Google story, Pragma 2007, Praha, 364 str. Váz,, ISBN 978-80-7349-034-8

 

Internet je fenoménem posledního desetiletí a vyhledávač Google patří neodmyslitelně k jeho historii. Firma Google vznikla před deseti lety a od té doby zaznamenala ohromující růst. Kniha renomovaných amerických novinářů a spisovatelů tento fenomén Google líčí. Jeden z autorů je nositel Pulitzerovy ceny a druhý je významným investigativním žurnalistou a přispívá do Washington Post a Boston Herald. Kniha velmi čtivě, poutavě a strhujícím způsobem zachycuje historii Google a život a mládí jejich zakladatelů Sergeye Brina a Larryho Page. První pocházel z Ruska, odkud jeho rodiče ve věku jeho šesti let emigrovali. Oba se znali ze Stanfordské univerzity a zajímali se od mládí o matematiku a počítače. Kniha je inspirace pro čtenáře, kteří by si chtěli splnit svůj americký sen. Oba zakladatelé Google se stali v 31 letech dolarovými miliardáři.

Kniha má 26 kapitol a začíná návštěvou zakladatelů v Izraeli na střední škole, kde se setkají M. S. Gorbačovem a Šimonem Perezem. Končí kapitolou o jejich účasti na četných charitativních a vědeckých projektech včetně výzkumu lidského genomu. Ukazuje, co vede dnes k úspěchu: kvalitní vzdělání, pracovitost, charakter a dobré nápady a invence. Pokud je toto vše spojeno se zájmem o moderní technologie a Internet, pak to může vést k velkému, možná i celosvětovému úspěchu.

Dnes Google patří k největším firmám na americkém kapitálovém trhu i ve světovém měřítku a v civilizovaném světě ji znají všichni, kdo používají Internet.

Pokud se mezi Vašimi žáky vyskytují zájemci o moderní technologie, pak jim knihu můžete doporučit, třeba zopakují jejich úspěch, i když třeba v menším měřítku.

České vydání knihy vyniká velmi dobrým překladem, který jeho autorka doplnila řadou vysvětlujících poznámek.

Autor: Karel Vašíček | sobota 22.10.2011 7:00 | karma článku: 4,48 | přečteno: 259x