Zajímavá kniha: Černobílá fotografie

William Cheung: Černobílá fotografie, Computer Press, Brno 2006, 128 str., brož., ISBN 80-251-1289-6, cena 389 Kč   Černobílá fotografie je tak trochu na ústupu, ale přesto ji zůstávají věrní jak někteří amatéři, tak i řada profesionálů. Přeje ji i dnešní digitální technika, která umožňuje snadné převedení barevného negativu či diapozitivu do černobílé digitální podoby. Zajímavou pro fotografy je i snazší zpracování filmů a pozitivu v plné režii fotografa

William Cheung: Černobílá fotografie, Computer Press, Brno 2006, 128 str., brož., ISBN 80-251-1289-6, cena 389 Kč

 

Černobílá fotografie je tak trochu na ústupu, ale přesto ji zůstávají věrní jak někteří amatéři, tak i řada profesionálů. Přeje ji i dnešní digitální technika, která umožňuje snadné převedení barevného negativu či diapozitivu do černobílé digitální podoby. Zajímavou pro fotografy je i snazší zpracování filmů a pozitivu v plné režii fotografa

Kniha britského fotografa Williama Cheunga obsahuje fotografie nejen něj, ale také dalších 28 fotografů z celého světa. Nejblíže od nás žije polská fotografka Zosia Zija. Do knihy se dostala také jedna fotografie z našich zemí, konkrétně z terezínské věznice.

Kniha je rozdělena do sedmi kapitol (Vybavení pro černobílou fotografii, Funkce fotoaparátu, Výběr filmu, Použití filtru, Vylepšení kompozice, Využití světla, Zvětšování fotografií), glosáře fotografických hesel (cca 2 strany). kontaktních údajů na fotografy a poděkování.

Místo slov hovoří většinou fotografie, které jsou uvedeny informacemi k fotografii, hlavní myšlenkou, popisem kompozice, popisem techniky provedení fotografie, tipem a údaji o fotoaparátu, objektivu, expozičních údaji. Více textu je hlavně v kapitole Vybavení pro černobílou fotografii. Kniha má o něco větší formát než A5 a některé fotografie jsou bohužel rozdělené na dvě stránky. Autor vybral působivé fotografie, které dobře vystihují vykládanou problematiku v jednotlivých kapitolách. Kniha má kvalitní provedení, pěknou grafickou úpravu, jen bych přivítal větší písmo v některých částí textu.

Autor: Karel Vašíček | pátek 14.10.2011 7:00 | karma článku: 4,64 | přečteno: 522x