Slušnost, zdvořilost policistů nebo pomáhat a chránit, nebo snad spíše zmlátit a ztřískat?

Dne 2. 3. jsem v dopoledních hodinách našel v pardubické MHD smartphone (neuvádím záměrně značku). Zavolal jsem na policii a oznámil jsem, že jsem našel telefon, abych zabránil podezření či obvinění ze strany majitele,

Dne 2. 3. jsem v dopoledních hodinách našel v pardubické MHD smartphone (neuvádím záměrně značku). Zavolal jsem na policii a oznámil jsem, že jsem našel telefon, abych zabránil podezření či obvinění ze strany majitele, že jsem jej ukradl. A informoval jsem policií, že jej nesu na městskou policii. Policista na tísňové lince se nenamáhal mě informovat, že se MP Pardubice přestěhoval, takže jsem dorazil do Pernerovy ulice. Tam jsem zjistil, že se přestěhovala k nádraží. Jak blbec jsem tedy musel jet k hlavnímu nádraží. Tam jsem jej odevzdal na služebně přítomné policistce, která sepsala zápis o nálezu. Když jsem žádal, aby mně dala kopii, což odmítla, že prý je to standardní postup.

Nabízí se otázka, zda tento „standardní“ postup, pokud to je opravdu standardní postup, má sloužit k tomu, aby si policisté odevzdané věci mohli ponechat, česky řečeno ukrást. Každý rok se dozvídáme, jak novináři usvědčuji policisty, že si ponechali odevzdané věci. Nemohu tento postup policie považovat za normální.

Něco podobného jsem zažil loni o prázdninách se státní policií. U hlavní pošty u vlakového nádraží v Pardubicích jsem objevil nezamčené kolo. Policisté přijeli služebním autem a začali vykládat, že není úkolem policie sbírat nezamčená kola, ale lustrovali mě jako zloděje.

Když jsem reagoval, začali blábolit, jestli nejsem opilý a sahali po zbrani či taseru či obušku (nevím, čím jsou vlastně vyzbrojeni), jako že mě zpacifikují, abych se prý choval slušně. Reagoval jsem slovy, že se především oni musí chovat zdvořile, že já žádný kodex chování nemám.

Nezamčené kolo nechali na místě a odjeli.

Podotýkám, že ani v jednom případu se policisté nenamáhali mně ani poděkovat.

 

Nabízí se otázka, k čemu máme vlastně městskou či státní policii, když už se něco stane, tak policisté víceméně utečou, jako se to zřejmě stalo před lety v Uherském Brodě při první masové vraždě. Nebo máme policii, aby mlátila demonstranty jako před 30ti lety, nebo jako se to dělo ve Španělsku, když se konalo referendum o nezávislosti, či jako se to děje či dělo ve Francii při demonstracích žlutých vest. Ryba smrdí od hlavy. Ministr vnitra nesplňuje požadavky ani na výkon úředníka na městském úřadě, atp.

 

Pravý doktor přírodních věd Karel Vašíček

Autor: Karel Vašíček | pondělí 2.3.2020 20:42 | karma článku: 33,47 | přečteno: 1681x