Kosmos News Party – den druhý

Dnes od 9 h pokračovala druhým dnem Kosmos News Party 2019   Ráno se uskutečnila přednáška Michala Václavíka z České kosmické kanceláře o misi ExoMars 2016 a 2020.

Tento projekt, na kterém se podílí Evropská kosmická agentura a Roskosmos. Malý podíl mají i Američané

 

 

Po této přednášce Dušan Majer z Jihlavy vyprávěl o tom, jak se připravuje obsah weboKosm os vého serveru Kosmonautix.cz. Účastníky Kosmos News Party seznámil s historií projektu, který začal, jestli jsem si to správně zapamatoval před deseti lety a stal se fenoménem českého Internetu.

 

Před obědem byla společné fotografování na kruhovém objezdu v Pardubicích – Ohrazenicích u tzv. Ohrazenického Stonehenge

 

V poledne přijel očekávaný host, 1. interkosmonaut Vladimír Remek.

Po obědě se uskutečnilo předání Ceny Antonína Vítka za popularizaci kosmonautiky, kterou loni získal právě Vladimír Remek. Letošním laureátem byl doc. Perek, který se letos dožívá neuvěřitelných sta let. Pan doc. Perek byl ředitelem Astronomického ústavu AV, jako ředitel se setkal s velitelem poslední mise Apollo na Měsíc Eugenem Cernanem, který se hlásil k českým kořenům.Tehdy se nikdo z představitelů Československé socialistické republiky nebyl ochoten setkat. Právě pan Perek převzal o E. Cernana čsl. Vlajku, ktreou vzal na Měsíc. Pan docent byl také kosmickým diplomatem, který pracoval pro OSN. Cenu p. Perekovi předal za účasti kameramana České televize předal právě Vladimír Remek.

Program pokračoval příspěvkem Matyáše Šandy o projektu Hydronaut.cz. Jde o vybudování podvodní laboratoře v Jizerských horách, která by měla simulovat pobyt na oběžné dráze.

Program v sobotu zakončila přednáška Jany Kviderové z Českých Budějovic o „neviditelných kosmonautech“. Tím byly míněny sinice a řasy.

Poslední přednáška v sobotu bylo vystoupení Jakuba Kapuše, který informoval o projektu 1. slovenské družice skCube.

 

Po večeři se uskutečnila beseda s Vladimírem Remkem. Této besedy jsem se nezúčastnil z časových důvodů.

 

19. Kosmos News Party bude zakončena přednáškou účastníka z Holandska Jaapa Terweije Soyuz patches in Russia spaceflight. P. Terweij prodává na Kosmos Party knihy a různé upomínkové předměty vztahující se k kosmonautice, např. s podpisy kosmonautů atp.

Závěr bude patřit přednášce Stanislava Kužela, autora knih o kosmonautice. Jeho přednáška má název „Opuštěný Měsíc a zmařené plány či naděje“. Poslední přednáškou bude o
Projektu „Biosféra Letní Tábor“ Tomáše Kocourka.

 

Pravý doktor přírodních věd

Karel Vašíček

 

 

Autor: Karel Vašíček | sobota 27.4.2019 23:34 | karma článku: 0 | přečteno: 67x