Koronavirus rok a půl od začátku – další katastrofa a lockdown na obzoru

Minulý týden jsem v soukromé komunikaci uváděl, že za týden bude u nás možná 15-20 tis. Nakažených za den. Vše nasvědčuje, že se asi moc nespletu. 13. září v loňském roce jsem uváděl na svém blogu na karelvasicek.blog.idnes.cz a ji

 

 

Koronavirus rok a půl od začátku – další katastrofa a lockdown na obzoru

 

Minulý týden jsem v soukromé komunikaci uváděl, že za týden bude u nás možná 15-20 tis. Nakažených za den.

Vše nasvědčuje, že se asi moc nespletu. 13. září v loňském roce jsem uváděl na svém blogu na karelvasicek.blog.idnes.cz a jinde, že když se vše, co nejrychleji neuzavře, čeká nás katastrofa. Totéž platí i teď.

Moje předpovědi bohužel fungovaly lépe než bláboly MUDR. Soni Pekové, nebo odhad JUDr. Ludvíka, který před rokem a půl si v České televizi vymýšlel, že u nás bude maximálně 6 tis. Nakažených. Myslel celkový počet, nikoliv např. Za den, týden, měsíc atd.

 

Když jsem na tomto místě loni začátkem března uváděl, že nás čeká ekonomická a medicínská katastrofa, byl jsem za blázna. Na všechno, o čem jsem tehdy psal, došlo. Omezení svobody cestování, kontroly na hranicích a letištích, omezení svobody pohybu, uzavření ekonomiky. Tehdy mi někteří psali, že jsem blázen, že si občané vyberou mezi svobodou a domácím vězením, že si nenechají zkazit dovolenou v Itálii kvůli nějakému koronaviru.

Domnívám se, že nejsme ani v polovině epidemie. Jediná cesta ven z katastrofy je očkování. Epidemie ustane, až se značná část neočkovaných postupně nakazí a bohužel část z nich zemře. Potom se nemoc nebude dál šířit, protože nebude mít více méně koho nakazit a stane se z ní endemické, ojedinělé onemocnění.

 

Někteří občané si nedají říct. Řada mých známých se odmítala očkovat, neváhala reisovat po Evropě a republice, nakazila sebe, své více než osmdesátileté rodiče, někteří z nich skončila v nemocnici. Přesto sveřepě odmítají očkování, mají “své důvody proč se nenechat očkovat“.

Když se prostému člověku řekne pravda, že očkování může mít vedlejší účinky, tak vymýšlí spiklenecké teorie a věří nesmyslům. Velké vedlejší účinky mělo např. Ve Velké Británii cca 30 lidí z 18 milionů naočkovaných. Má smysl říkat prostému člověku pravdu, když ji není schopen pochopit, nerozumí ani základům matematické statistiky a děsí se, že nastane něco, co má menší pravděpodobnost, než že ho zasáhne meteorit?

Ještě před začátkem očkování jsem uváděl, že pokud nevydrží protilátky alespoň několik let, budeme mít problém, opakovaně organizovat personálně i logisticky náročnou očkovací kampaň bude docela obtížné.

Milujte se a očkujte se.

 

 

 

Z Pardubic pravý doktor přírodních věd Karel Vašíček

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Vašíček | středa 10.11.2021 10:34 | karma článku: 13,37 | přečteno: 724x