Koronavirus den 59. - vláda nedostatečně informovala občany

Dnes rozhodl soudce Ústavního soudu, že vláda nedostatečně informovala občany o nouzovém stavu. To jsem uváděl od prvních dnů současné koronavirové situace  

6. března jsem napsal e-mail jednomu vrcholnému pardubickému politikovi, že stát, vláda a veřejné instituce dostatečně neinformovaly občany o stavu nouze. Tehdy jsem uváděl, že vláda neinformovala občany, kteří nemají Internet a televizi.

 

Napsal jsem mu tehdy, že z minuty na minutu mohly viset letáky pro občany o situaci is nformacemi na veřejných budovách, z hodiny na hodinu na provozovnách a ze dne na den mohly doručovatelky roznést letáky a pověsit je na obytné domy. Rovněž mohla vláda využít freemailové služby a rozeslat prostřednictvím mailů uživatelům těchto služeb informace o situaci vč. eventuální prosby, aby občané vytiskli tyto informace popř. nějaký leták a pověsili na nástěnku v domě, popř. předali jej občanům, kteří nemají Internet či televizi. Místo toho se týden centrálně tiskly letáky a pak se týden distribuoval, přičemž měl takovou podobu, že část občanů se smyslovými poruchami jej mohla mít problém přečíst.

Vláda nemůže mít pocit, že je z obliga, že informovala občany, tím, že se odvysílala tisková konference vlády. Nemůže se odkazovat na to, že občané by se měli zajímat o to, co se děje kolem nich.

Ostatně i informační telefonní linky poskytovali zmatené informace. Např. na můj dotaz, zda se čeká s opatřeními až začnou umírat linku, jsem dostal odpověď operátorky, která se představila jako asistentka lékařky, že „TO SE NÁM ASI VYHNE, A ŽE TO JE JAKO CHŘIPKA A NA TU SE TAKÉ UMÍRÁ“.

 

Když jsem nedostal na tento mail odpověď, napsal jsem mail znovu a až teprve tehdy jsem dostal odpověď a cca až 19. března se v Pardubicích objevily letáky na dveřích obytných domech.

 

Pravý doktor přírodní věd Karel Vašíček

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Vašíček | úterý 28.4.2020 13:36 | karma článku: 8,45 | přečteno: 399x