Kitty Fergusonová: Tycho a Kepler. Nesourodá dvojice, jež jednou pr

          V posledních několika letech vyšlo několik knih o Keplerovi nebo Tychonovi Brahe nebo přímo od nich. Stačí připomenout knihu Keplerova čarodějnice (nakl. Pragma), Keplerův spis „Sen nebo-li Měsíční astronomie“ vydalo v překladu manželů Hadravových Národní technické muzeum a Paseka, Nebeská intrika : Johannes Kepler, Tycho Brahe a tragický příběh v pozadí jednoho z nejvýznamnějších vědeckých objevů  (trochu obskurní kniha, líčící, že Kepler zavraždil Tychona)

 Knihu vydalo vydavatelství Academia, Praha, 2009, 416 str. váz.

            Celkem dostanete po zadání klíčového slova Kepler pro vyhledání v elektronickém  katalogu Národní knihovny 129 knih.

Podobně po zadání hesla Tycho Brahe získáte 55 knih. Např. Hvězdář se stříbrným nosem, nakl. Alpress. Knihy o Keplerovi a Braheovi vydal i Prometheus. Manželé Hadravovi přeložili i Braheův spis Přístroje obnovené astronomie. Pan docent Hadrava deset let překládal Keplerův spis Sen neboli Měsíční astronomie.

            Kniha Tycho a Kepler líčí souběžně životopisy obou velkých vědců. U Brahea je velká pozornost a značný část rozsahu knihy věnována pobytu a  působení Brahea na ostrově Hven. V případě Keplera pak jeho pobytu v Praze. Vedle líčení jejich nelehkých životních osudů je velká pozornost věnována také jejich dílu. V knize je mnoho ilustračních obrázků přístrojů Tychona z jeho spisu s jejich popisy, výklady Ptolemaiovy astronomie, schémata vztahující se k pohybu planet,    tak jak se jimi zabývali oba vědci,  portréty osobností, vztahujících se k životům Keplera a Brahea, přílohy s pojmy astronomie. Rozsáhlý je seznam literatury a poznámky autorky. Předmluvu knihy pak napsali opět manželé Hadravovi. Autorka knihy při jejím psaní navštívila také Čechy. Zdá se mi, že ze všech knih, které jsem četl o obou hrdinech v poslední době z  produkce našich vydavatelství právě autorka této knihy projevila největší porozumění vědě Keplera a zprostředkovala toto poznání čtenářům. Autorka líčí okliky, kterými prošel Kepler při psaní spisu Nová astronomie a objevu jeho Keplerových zákonů pohybu planet.          

Autor: Karel Vašíček | středa 3.7.2013 8:00 | karma článku: 5,20 | přečteno: 240x