Časopis Učitel matematiky, číslo 4, 2012

              Po dohodě s vedoucím redaktorem tohoto časopisu nejen pro učitele matematiky jsem se rozhodl jeho obsah pravidelně prezentovat

Učitel matematiky, časopis Jednoty českých matematiků, číslo 34, květen 2012

 

Po dohodě s vedoucím redaktorem tohoto časopisu nejen pro učitele matematiky jsem se rozhodl jeho obsah pravidelně prezentovat

 

Číslo 4, které uzavřelo uplynulý školní rok, vyšlo se zpožděním kvůli úmrtí v tiskárně. Na obálce má uvedeno, že vyšlo v květnu 2012, ale obdržel jsem jej minulý týden.

 

Začíná stanoviskem JČMF (Jednoty českých matematiků a fyziků) k státní maturitě, které vyšlo zřejmě z ankety uskutečněné mezi členskou základnou JČMF. Článek začíná slovy:

Jednota doporučuje, aby stávající člěnění maturitní zkoušky na společnou a profilovou část zůstalo zachováno.Společnou část maturitní zkoušky má mít ve všech předmětech jednu úroveň a a výhradně písemnou formu.

 

Stanovisko JČMF jsem prezentoval na mém blogu na IDNES.CZ a VASVEC.CZ nedávno spolu s odkazem na stanovisko ministra školství a odkazem na projev prezidenta republiky na oslavě 150. výročí JČMF

Stanovisko JČMF je na Internetu na www.jcmf.cz/=cz/node/370

 

Další článek je rozhovor Zuzany Kobíkové s doc. Eduardem Fuchse, CSc., předsedou SUMA (Společnosdt učitelů matematiky) o státní matruritě. Je převzat ze serveru Učit se učit (www.ucitseucit.cz)

První otázka je O čem podle Vás vypovídá úspěšné absolvování státní maturity?

Pan doc. Fuchs odpovídá slovy:

Státní maturita je podle mne důkazem, že student dosahuje základní úroveň středoškolského vzdělání, a je připravený absolvovat ústní maturitu na své střední škole. V žádném případě ji nelze chápat jako nahrazení stávající „klasické“ maturity.

 

Článek má cca 6 str. A domnívám se, že by si jej měli přečíst nejen učitelé matematiky

 

Další článek napsal prof. František Kuřina z Univerzity Hradec Králové, didakti, a má název Matematika a realita. Je volným pokračováním jiných článků z časopisu Učitel matematiky. Autor článek uvádí slovy:

 

Matematika je, jak známo, nástrojem ke studiu přírodní či společneské reality především tím, že pomáhá přírodním a společenským vědám utvářet modely, pomocí nichž lze realitu studovat. Těmito otázkami se zde nebudeme zabávat. Všimneme si pouze toho, jaké podněty náš svět dává elementární matematice.

 

Článek jsem dosud kvůli nedostatku času nečetl. Pan prof. Vždy přináší řadu příkladů z reálného života a článek přináší i řadu pěkných ilustrací z řady oblastí života, vč. biologie, techniky, umění

 

Článek doc. Emila Caldy se jmenuje Limita posloupnosti a věta o sevření je o jedné klasické větě středoškolského učiva o posloupnostech.

 

Další článek autorky Alice Bílé je o knize Joan Spicciové Až za hranice: sen Sofie Kovalevské

Knihu vydalo vydavatelství Academia a je to román o části života Sofie Kovalevské, první Evropance, která získala doktorát z filosofie z oboru matematiky. O knize jsem napsal několik řádků do časopisu Matematika, fyzika, informatika a zveřejnil jsem jej i na blogu na IDNES.CZ a VASEVEC.CZ a BOOKFAN.CZ.

Kniha je příspěvkem nejen o historii boje žen za právo na vzdělání a emancipaci žen, ale je to také velmi pěkně napsaný román..

Další článek napsal Dag Hrubý z Gymnázia Jevíčko o historii maturitní zkoušky. Je to pokračování článku z předchozího čísla Učitele matematiky, tentokrát o maturitě v letech 1918-1948.

 

Časopisy pro učitele matematiky pravidelně referují o matematických olmypiádách. Aktuální článek je o celostátním kole 61. ročníku matematické olympiády kategorie A, které se uskutečnilo ve dnech 25.- 28. 3. 2012 v Hradci Králové. Obsahuje úlohy z matematické olympiády a také výsledkovou listinu.

Další článek obsahuje zadání pro školní rok 2012-2013 kategorie A, B a C

 

Následuje článek Rohatecký projekt - aneb „Matematika trochu jinak“

Vesnická škola v Rohatci na Hodonínsku uskutečnila projektový den s názvem Matematika trochu jinak, který se uskutečnil 3. května popáté ve spolupráci s Katedrou matematiky Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

 

Poslední článek je o VIII. Letní škole s didkaktikou matematiky 2012, který uspořádala ZŠ a MŠ Čtyřlístek v Uherském Hradišti ve spolupráci s JČMF – SUMA ve dnech 22.-24. 8. 2012

 

Časopis má cca 64 stran a vychází 4x ročně

 

RNDr. Karel Vašíček

exučitel matematiky

exprogramátor

invalidní důchodce na plný úvazek

 

 

Autor: Karel Vašíček | středa 26.9.2012 12:50 | karma článku: 7,61 | přečteno: 1407x