Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Máte pravdu, zde jsou zbytky měkké tkáně fosfatizované. Přítomnost proteinů v kostrách druhohorních dinosaurů dokázala ( a musela si to tvrdě obhájit ) dr. Mary Schweitzerová. Zde citace ze zcela sekulárního dinosaurusblog.com

" Zásadní objev pak přišel v roce 2005, kdy odhalila měkké tkáně a další jemné biologické struktury (včetně proteinů typu kolagenu) opět ve zkamenělinách svrchnokřídového teropoda druhu Tyrannosaurus rex (o tomto 67 milionů let starém jedinci, známém také jako „B-rex“ jsem na blogu již několikrát psal). Další výzkum Schweitzerové odhalil podobné struktury také v ještě starších zkamenělinách (asi 80 milionů let) hadrosaurida druhu Brachylophosaurus canadensis. V letech 2007 a 2009 Schweitzerová a její tým publikovali další studie, které za pomoci chemické a molekulární analýzy opět potvrzovaly kolagenní povahu vláknitého materiálu z dinosauřích fosílií." ( V. Socha : Další důkazy pro dinosauří proteiny 2012 )

Jinak vlastní fosfatizace za příhodných podmínek může proběhnout v řádu týdnů. Hlavně nesmí mršinu něco sežrat nebo rozložit bakterie. To znamená rychlý pohřeb pod vrstvou hornin nebo by snad v úvahu mohlo přicházet hluboké mořské dno bez vodního proudění.

Již jsem psal, že na potopu, na rozdíl od nemožnosti abiogeneze, nemám jasný názor. Celistvé kostry dinosaurů, často v nepřirozených polohách či dokonce při porodu ( vejcoživorodý plesiosaurus ) však svědčí o katastrofické smrti.

0 0
možnosti
KT

Ohledně tzv. měkkých tkání se stále vedou poměrně vzrušené vědecké spory. Osobně si myslím, že se struktury typu kolagenu skutečně mohly uchovat desítky milionů let a také v tomto směru se vede výzkum.

To jen kreacionisté jsou se vším rychle hotovi. Měkké tkáně dinosaurů = vesmír starý pár tisíciletí. Jenže kreacionisté ty měkké tkáně zásadně líčí jako kus masa, který se opravdu nemohl dochovat tak dlouho. I vzorky Mary Schweitzer však byly mineralizované a pružný kolagen získala až pomocí dosti složitého několikahodinového chemického procesu.

Kreacionista (mladé Země) ječí, že měkké tkáně nemohou vydržet miliony let. Kdesi v diskusi jsem jim navrhoval, aby to zkusili z druhé strany - jak dlouho mohou vydržet mineralizované tkáně v podobě, v jaké je dnes nacházíme?

1 0
možnosti

Kreacionistická liga občas i pobaví. Zajímalo by mě, jak by pan Kábrt odpověděl, kdybych se ho zeptal, zda dokáže popsat proces, kterým najednou zkamení mosasaurus. On odmítá, že by byly fosilie staré miliony let, takže musely zkamenět nějak náhle, zřejmě při Potopě světa. K té bych se ho zeptal na další věc: jak vysvětlí, že mosasauři vyhynuli? Při Potopě světa přece byli v moři. Neutopili se po zaplavení souše.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 722x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik