Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Právě jsem zaznamenal, že nestranný admin na kreacionismus.cz vykopnul diskutujícího jen proto, že se zmínil absolutní nedostatek důkazů pro biblickou potopu. No a ta zmínka byla zcenzurována. Pochybovat o autenticitě biblické potopy je patrně proti pravidlům tamní "diskuse".

0 0
možnosti
KT

Nestranný admin na kreacionismus.cz si patrně myslí, že existuje jen jediný človíček, který neshledává absolutně žádné stopy po biblické potopě. Jenže já nejsem Lentilka ani jsem se za Lentilku nikdy nevydával. Obdobně v dalších případech, které nestranný kreacionistický admin řeší podobným způsobem. Jeho paranoiu dokládá příspěvek zde: http://kreacionismus.cz/vseobecna-diskuse/#comment-6344

0 0
možnosti
KT

Malá rekapitulace. Zopakovali jsme si spoustu obvyklých kreacionistických klišé, která s obsahem mého blogu souvisí nanejvýš okrajově. Osvěžili jsme si pravděpodobnost, kdy tornádo na smetišti sestaví Boeing 747, a zaznamenali jsme (dokonce dvakrát) vědecký poznatek, že bůh je cesta, pravda a život. Ale na co jsme se kreacionistů ptali, zde nezaznělo. Proč údajně stejně staré fosilní materiály (vytvořené biblickou potopou) obsahují velmi různorodý obsah 14C?

Jsou dvě možné odpovědi, které lze i zkombinovat:

1. Zmíněné fosilní materiály jsou různě staré a nebyly vytvořeny jedinou pouhý rok trvající událostí.

2. Všechen nebo část uhlíku 14C pochází z kontaminace.

Vysvětlení 1 je pro kreacionisty nejspíš nepřijatelné. Aby tedy koncept autenticity biblické potopy udrželi, měli by se přiklonit k druhému vysvětlení. Tím ale všechny jejich argumenty o mladém uhlí & spol. ztratí půdu pod nohama a zhroutí se jako domeček z karet.

Vysvětlení 1 autenticitu biblické potopy falzifikuje. Vysvětlení 2 potopu nedokazuje ani nevyvrací, odhaluje však zásadní vnitřní nekonzistenci kreacionistické propagandy. Argumentačně poctivý kreacionista (není-li to protimluv) by tedy měl kontaminaci připustit a pseudodůkazy údajného mládí dinosauřích kostí či uhlí díky obsahu 14C odmítnout.

0 0
možnosti
KT

Po vzoru římského politika, který své projevy zakončoval výzvou ke zničení Kartága (ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno), jsem jednu dobu v diskusích na kreacionismus.cz na konec svých příspěvků dodával: ostatně soudím, že po biblické potopě nenacházíme žádné stopy, ani jedinou.

Kábrta chytal amok a připomínal hromady dezinformací (o potopě), které na svůj web hrnul tolik let, ale - ruku na srdce - copak může existovat nějaká stopa po události, která se nekonala?

0 0
možnosti
LV

L42u54b14o87m40í11r 77V55í30t

23. 12. 2017 17:46

Víra. “Kdo přichází k Bohu, musí věřit, že Bůh je.” A je nemožné líbit se Bohu bez víry, nemůžeme se Mu líbit. A jestli říkáte, že věříte Bohu... vy jste Ho nikdy neviděli, a tak potom tomu musíte uvěřit skrze víru. A kdybyste Ho mohli vidět, pak by to už nebyla víra. Všechno, co může být oznámeno pomocí smyslů, již není vírou, je to vědecký fakt. Už to více není víra. Bůh se musí přijmout vírou. “A ten, kdo přichází k Bohu, musí věřit, že Bůh je; a víra přichází slyšením Slova Božího,”. Musíme nejdřív věřit, že to je Boží Slovo a musíme přistupovat k Bohu skrze Slovo. Prostě vzít Slovo, to, co ono říká, a “To je pravda!” A všechno ostatní, co je v rozporu s ním, není pravdivé. [Římanům 10:17 Židům 11:6]

0 0
možnosti

Je ovšem otázka, zda je to pravda v tom, jaké poselství obsahuje, nebo zda je to doslovný popis veškerých událostí. Pak by totiž znamenalo, že došlo i k té historce o tom muži, který si postavil dům na písku, a jiném, který si ho postavil na skále. Mluvil o nich přece Ježíš, tak se to muselo stát. I ten návrat marnotratného syna je historická událost. Souhlasíte?

0 0
možnosti
LV

L83u22b98o72m96í18r 98V61í67t

23. 12. 2017 17:11

V Genesis 6 je velice jasně popsáno, plánovaná potopa. Noé stavěl koráb 120 let za posměchu vědců a skeptiků. V té době na zemi nepršelo a zem byla svlažována zemnímy prameny. Co Bůh činí dělá perfektně a přesně, a nepotřebuje k tomu marné spekulace. To rozebírat a vrtat do toho, a zpronevěřovat to,naším kanárčím rozůmkem je stavět Boha na naší úroveň. Co Bůh činí je perfektní a nepotřebuje na to lidské rozumování.

Potopa je prokázaný fakt.Jaké-koliv zpochybňování dělá Boha lhářem.

However, the key catastrophe in the Bible that explains much of the rock record, Noah’s Flood, was not such a random event. It was a planned event—God announced to Noah He was going to bring a Flood and commanded Noah to build the Ark (Genesis 6:13–16), which would have taken a long time to build. Creatures were not killed in an indiscriminate manner in the Flood—specific classes of creatures were targeted for total extinction: humans and terrestrial nephesh animals (Genesis 6:17). Another feature of the Flood was that it was designed to allow for the survival of a specific group of humans and terrestrial nephesh animals both during the Flood and after it—those on Noah’s Ark (Genesis 6:18–20). While the Ark was clearly engineered to survive the Flood,4 it can also be said that the Flood was engineered to allow the survival of the Ark. God had stated purposes in the Flood catastrophe, and the Flood was designed to carry them out. Clearly the biblical Flood was not a random catastrophe. :-)

0 0
možnosti

Potopa není prokázaný fakt. Je to jenom pověst, pro niž nejsou žádné reálné podklady. Ani ta pověst nedává smysl, protože by dokazovala, že Bůh není vševědoucí. Rozumní křesťané to vědí. Fanatici věří pověstem.

0 0
možnosti
KT

Zatopení Černého moře se odehrálo někdy kolem roku 6000 př. n. l. Ve středomoří došlo k další velké katastrofě způsobené vodou po výbuchu Théry roku 1470 př. n. l., kdy pobřeží zpustošila ničivá cunami. Obě tyto události jsou vědou všeobecně přijímány a existují po nic zřetelné stopy.

Biblická potopa se dle přesného kreacionistického "datování" konala roku 2349 př. n. l. a měla být nesrovnatelně ničivější než katastrofy zmíněné výše. Proč po ní nenacházíme relevantní stopy?

0 0
možnosti
WW

R^ +1

Tzv biblická potopa byla spíš odvozena od nálezů otisků mušliček v horách, nejčastěji vápencového či pískovcového typu. Na Mount Everest lze dohledat např. zkamenělé hvězdice z důsledků tektoniky, která vyzdvihla vápencové mořské dno - to si samozřejmě nemohl nikdo pamatovat, natož aby se to tradovalo, ale lokální záplavy (mnohdy i katastrofální) spolu se zmíněnými nálezy daly vzniknout mýtu o globální potopě, která se mohla odehrát, ale v době bez lidí. Proto neexistují relevantní stopy po tzv biblické potopě (po lokálních záplavách ano). Noe a spol. je vykradená pohádka z jiné kultury...

0 0
možnosti
Foto

Ona nějaká globální potopa hodně dávno možná opravdu byla.

http://metro.co.uk/2008/12/31/early-earth-was-covered-in-water-274995/

Ale myslím, že to co je vylíčeno v Bibli se bude opírat spíš jen o nějakou lokálnější katastrofu (jako v eposu o Gilgamešovi) R^

1 0
možnosti
LV

L30u36b72o51m49í21r 56V22í89t

20. 12. 2017 16:11

Po celé planetě Zemi se nacházejí rozsáhlé oblasti, kde jsou miliardy živočichů uloženy v jednotlivých vrstvách. A v těchto usazeninách se dá vysledovat směr proudící vody. Tento směr absolutně neodpovídá kontinentálnímu reliéfu pohoří, jak ho máme dnes. Naopak je evidentní, že vše muselo být pod vodou a že tady v nedávné minulosti musela být celosvětová potopa spojená s rozsáhlou vulkanickou činností. Také se ve vrstvách dá vysledovat, že voda tady měla i separační charakter. Například v uhelných slojích je vrstva kmenů bez kůry a pod ní vrstva tvořená jenom kůrou. K tomu může dojít jenom při působení vody, která kmeny strhne a obrousí z nich kůru. Stejné vrstvy nalézáme v usazeninách kolem hory St. Helens a to byla jenom taková malá lokální katastrofa. V hnědouhelném dole v Srbsku zase leží vrstva uhlí na mohutné vrstvě škeblí. Jak by asi k tomu mohlo dojít? Rostou snad stromy v moři? Nebo byla vrstva dřeva záplavou natlačena na vrstvu škeblí a zuhelnatěla? Separačně jsou někdy odděleni i různí živočichové. V dolní vrstvě jsou například červi a mlži. Výše pak jsou nějaké rostliny, potom ryby, pak třeba ptáci a potom nějaký savec. Evolucionisti tomu pak přikládají charakter postupného vývoje. Problém je, že ne všude to je takto, ale někdy jsou složitější živočichové ve vrstvě pod jednoduššími. A existují na světě i místa, například skály Burgess Shale v Kanadě, kde v nejspodnější vrstvě jsou naprosto všechny druhy živočichů. To naprosto popírá evoluci, jelikož z toho by bylo patrné, že vše vzniklo najednou. Nemáme tedy žádný evoluční strom, ale spíše evoluční trávník!

[17] Schweitzer, M., H., Zheng, W., Cleland, T., P., Bern, M.: Molecular analyses of dinosaur osteocytes support the presence of endogenous molecules, in Bone 52 (1): pp. 414–423, 2012.

0 0
možnosti
LV

L66u29b19o28m66í54r 71V56í20t

20. 12. 2017 16:27

Ježíš v Mat.24.. velice jasně řekl......

35. Nebe a země pominou, ale slova má nikoli nepominou.

36. O tom pak dni a hodině té žádný neví, ani andělé nebeští, jediné sám Otec můj.

37. Ale jakož bylo za dnů Noé, takť bude i příchod Syna člověka.

38. Nebo jakož za dnů těch před potopou žrali a pili, ženili se a vdávaly se, až do toho dne, když Noé všel do korábu,

39. A nezvěděli, až přišla potopa, a zachvátila všecky: takť bude i příští Syna člověka.

Spekulovat jak to bylo možné,není moje kompetence. Ježíš potopu potvrdil, a tím to hasne.R^

0 0
možnosti
Foto

Pán Tejkal,

Privítala by som článok, kde by ste to tým kreacionistom vytmavili, ako sa kód (ľubovoľný kód) poskladal sám od seba, nech sa už tí náboženskí tmári prestanú oháňať informáciou uloženou v DNA.

Navyše ak to dokážete, vyhráte 5 000 000 dolárov https://tvrdonova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=639428

:-)

0 0
možnosti

To jste psala minule. Diskutujte tam a neodvádějte prosím pozornost. Zde Karel Tejkal píše o tom, že se biblická potopa buď nikdy neodehrála, anebo se odehrála úplně jinak, než stojí v Bibli. Máte něco k tomu?

Co se týče vašeho kódu, tak problém je, že jediné, co můžete říci, je, že všechny lidmi vytvořené kódy vytvořili lidé. Toť vše. Jakákoli extrapolace lidské společnosti do přírody je ošemetná. S tou analogií k lidským stavbám v pralese se vám to příliš nepovedlo a vaše přirovnání přírodního výběru ke hře Člověče, nezlob se, ukazuje, že jste teorii přírodního výběru vůbec nepochopila. Pokud se snažíte vyvrátit něco, co ani povrchně nechápete, působí to dost absurdně.

0 0
možnosti
ZH

Počítáte s tím, že poměr C14/C12 mohl být v minulosti oproti současnosti i výrazně jiný? Například z důvodu většího obsahu par v ovzduší?

0 0
možnosti
KT

Vyloučíme-li kontaminaci vzorků, pak vzhledem k velmi různorodému poměru 14C/12C ve fosilních materiálech tyto nemohou být stejně staré, ať už byl "předpotopní" obsah 14C v atmosféře jakýkoli.

Když jsme ale u vaší otázky... Ano, poměr 14C/12C se v minulosti měnil, což dokladuje například dendrologie nebo ledovcové vrty. Radiouhlíková metoda je na historické hodnoty poměru 14C/12C kalibrována asi 11 tisíc let do minulosti, což je další argument, který vyvrací doslovnou interpretaci bible ve věci celosvětové potopy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 722x
Kreacionisté (mladé Země) a zelení šílenci mají mnoho společného. Méně k smíchu a tudíž nebezpečnější jsou dnes ti druzí.

Seznam rubrik