Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Jiří Zelinka (tenhle matroš údajně stvořil bůh ke svému obrazu) dále napsal:

Vitas

Odpověď samozřejmě existuje. Váš argument však pro nás není argumentem to přece víte. O tom, jak kreacionisté nahlížejí na dolet světla ze vzdálených míst vesmíru a další věci ohledně vzniku hvězd je tu přece na webu celá řada článků. Co byste chtěl ještě slyšet nového?

Vy se podivujete nad tím, že vesmír je starý cca 6000 let, my nikoli – každý pro to máme své důvody, svou optiku – o čem se tu tedy chcete bavit? Ten, kdo věří ve Stvořitele, se všem těm báchorkám o přirozeném samovolném vzniku všeho za miliardy let jen směje.

A vy se zase smějete naší verzi – tak co tedy? Opravdu si myslíte, že máte takový argument, který nás uzemní? Všechno už jsme tisíckrát slyšeli, pořád stejná píseň.. Vždyť celý ten váš velký třesk je jen ničím nepodložená, vysoce přeteoretizovaná pohádka, vyprávěná vědeckou řečí – ale zase chápu já vás, že pokud nic jiného nemáte, musíte se toho držet.

Tak si užívejte života, čtěte si tu, přemýšlejte... jednou se to stejně všechno dozvíte – ale to už může být také pozdě, tak svůj čas nepromarněte

0 0
možnosti
KT

Kdybych to neviděl (nečetl) na vlastní oči, nevěřil bych.

Ve jménu vyššího principu mravního: Pane Potře, Kindle... vy se také počítáte mezi tuhle sebranku?

0 1
možnosti
KT

Na kreacionismus.cz se k článku Hvězdní svědci mladého stvoření rozproudila zajímavá diskuse.

Vitas (toho si velmi vážím, už mu také párkrát vyhrožovali banem): Takže vy tvrdíte, že procesy v milióny světelných let vzdálených objektech nejlépe vysvětli teorie, která tvrdí, že před šesti tisíci lety tyto objekty neexistovaly? Tak to je opravdu epické selhání.

Jiří Zelinka: To nepochopíte, Viťas. Vy uvažujete ryze materialisticky,biblický všemohoucí Bůh je pro vás zavřená kniha. Ne tak pro nás. Proto můžeme pro vás neřešitelný problém snadno vysvětlit, ale jak říkám – to rovnou vzdejte, protože tímto směrem uvažování nikam nedojdete. Pokud je tu řeč o nějakém „epickém selhání“, pak je to na vaší straně. To nemyslím nijak zle, jen konstatuji notoricky známý stav mezi „věřcími – nevěřícími“. Ostatně, to nemám ani ze své hlavy, Bible o tom jasně píše, že to, co je pro vás bláznovstí, je pro nás to nejlepší v životě, co nás mohlo potkat.

Vlasta Vyskoč: To není epické selhání Viťasi – to je pouze tvrzení, které se zakládá na poznatcích, které měli bibličtí autoři. Ti je zase měli od Boha – který tento Vesmír utvořil. Zakládat tedy svojí znalost na moudrosti těchto lidí – je pouze moudré, prospěšné a dobré. A samozřejmě hlavně rozumné...))))))). Tuším, že však s tímto asi souhlasit nebudete – a že si budete myslet, že to je pouhá báje, či pověst a většina z toho je výmysl.

0 0
možnosti
KT

Vždy a neustále mě překvapuje, že diskutující typu pana Potra nejsou schopni si ověřit jednoduchá fakta. Zde mimo jiné četnost modrých hvězd hlavní posloupnosti. Bylo by pro ně pádem to tmy přiznat, že kreacionistická propaganda lže?

0 0
možnosti
JP

J76o46s49e62f 36P78o34t48r

13. 12. 2018 17:08

Haló, už jsem tady pane Švadlenka,

a to hlavně proto, že vás musím poučit, jak jde k sobě věda a Bible. Nejdřív vás tedy poučím o tom co je Bible. Ta popisuje vztahy, vztah člověka k sobě, vztah člověka ke společnosti, vztah člověka k Bohu. není, opakuji, není učebnicí fyziky ani vývojové teorie. O fyzikálních a biologických problémech se tam mluví ve dvou případech.

Ten první případ je vznik světa : Do padesátých let 20. století bylo tvrdým vědeckým paradigmatem : Hmota je věčná, nikdy nevznikla, nikdy nezanikne, jedním jejím atributem je pohyb, zvláštním druhem pohybu je vývoj, a to vývoj k dokonalejšímu. V Bibli se již 3000 let tvrdí, že vesmír vznik v jednom okamžiku, před tím nebyla ani hmota, ani energie, prostor, čas. Vědecký objev Velkého třesku mluví o tom, že Vesmír vznik před 12,7 miliardami let. Před tím nebyla ani hmota, ani energie, prostor a čas. Rozhodující silou je 2. termodynamický zákon který vede k postupné energetické smrti vesmíru a je v protikladu se vznikem života

Druhý případ je objevení člověka. Do 50. let dvacátého století se diskutovalo, zda člověk vznikl jen jednou, nebo vícekrát. Bible tvrdí, že člověk vznikl jednou v osobách prarodičů Adama a Evy. Současná věda dokázala , že člověk vznikl jen jednou, že všichni muži jsou potomci jen jednoho praotce, stejně tak ženy jsou potomci jedné pramatky. Dále věda tvrdí, že lidstvo je mimořádně homogenní, což je jasný důkaz, že v lidském rodě neexistuje evoluce. (také věda tvrdí, i když se o tom ve slušné společnosti nemluví, že nemá ani potuchy o bezprostředním předchůdci člověka)

Vy ovšem budete ignorovat, to co říká věda, budete její nálezy zlehčovat a vymýšlet si fantasmagorické teorie, jen abyste podpořili své osobní náboženské přesvědčení, na př. o jediné pravdivé evoluci. Aspoň byste měli uznat, že prostě věda nemá ani jediný důkaz k vyloučení ID.

0 2
možnosti
Foto

Á, Dobrý den pane Potře,

Vidím, že opět ráčíte někoho poučovat. V tom případě Vám připomínám, že jste mne stále nepoučil jak se to má s těmi meandry a odstředivou silou. Budu Vám velmi vděčen, když mi to konečně vysvětlíte.

Apropó - Když už chcete poučovat, doučte se skloňování. Oslovujeme a voláme 5. pádem. Tedy "pane Potře" nebo "pane Švadlenko".

0 0
možnosti
Foto

Pane Tejkale, dovolte mi malou poznámku...

V závěru článku píšete, že: "Kreacionista žádné nové odpovědi ovšem nepotřebuje, on už má ve všem jasno. Pokud věda nedává uspokojivou odpověď, hned vyvozuje, že odpověď musí dát bible."

Neměl byste, dle mého názoru, všechny zastánce "inteligentního designu" házet do jednoho pytle. Jinak se totiž dopouštíte stejné věci, ze které obviňujete kreacionisty. Pokud je tedy máte na mysli všechny a ne jen tu malou skupinku, o které se přímo ve vašem textu zmiňujete (viz odkazy).

Víra v Boha a čtení Bible není jen tupé následovaní náboženské ideologie tak, jak je známe z období čarodějnických procesů. Naopak.

To, že věřím v Boha, jako stvořitele ještě neznamená, že budu odmítat vědu, jako takovou. V celé historii lidstva najdeme celou řadu významných vědců, kteří se nijak netajili svojí vírou v Boha a vůbec jim to nebránilo v tom, aby hledali nejen odpovědi na otázky již položené, ale zároveň kladli i otázky nové... Namátkou Galilei, Pascal, Newton, Kepler...

Víra v Boha je cesta, která se vyznačuje hledáním. Hledáním pravdy, pátráním po příčinách současnosti, hledáním lásky a mnohém dalším...

Já sám jsem věřícím a přesto nebo snad právě proto pracuji v silně vědeckém oboru - bezpečnosti informačních a komunikačních technologií. A není to na škodu, právě naopak...

Jsou věci, které vědou vysvětlit jdou, jsou věci, které vysvětlení (zatím) postrádají. Nikdo nemá patent na pravdu, ani já, ani vy. Ale není příliš gentlemanské zesměšňovat, či podrážet něčí názor, pokud já mám názor opačný. Je docela dobře možné, že se mýlíme oba...

Přeji vám hodně úspěchů...

0 0
možnosti
KT

Ale já opravdu píšu o kreacionistech mladé Země, kteří nejen že dělají problémy vědě, ale současně jsou pro ostudu rozumné (doufejme že většinové) části křesťanů. Kreacionismus, o kterém píšu, není prostá víra ve stvořitele a ve stvoření, ale je hnutím, jehož cílem je omezit svobodu lidského vědění, myšlení a poznávání. Pro dosažení svého cíle tihle kreacionisté užívají podvod, lež a manipulaci.

Zmiňujete ID, zde bych byl opatrný. ID chápu jako mírnější formu kreacionismu, která však ideově i personálně vychází z téhož prostředí jako kreacionismus mladé Země. Cílem ID bylo dostat kreacionismus do výuky přírodních věd, tam však rozhodně nepatří.

http://www.distance.cz/rocnik-2005/4-cislo/evoluce-a-americky-soud-o-teorii-inteligentniho-designu---dil-i (distance

Dále si nemyslím, že víra v boha je hledání pravdy. Víra je subjektivní. "Subjektivní pravda" je oxymoron.

Jinak OK.

0 0
možnosti
KT

Pročpak se pan Jiří Kindl nevyjádří raději k četnosti modrých hvězd hlavní posloupnosti?

0 0
možnosti
Foto

J61i71ř61í 66K98i77n10d14l

12. 12. 2018 16:12

Je to pouhá teorie. Největší problém této teorie je, že není žádný známý mechanizmus, který by takovéto vnitřní promíchávání způsobil.

0 0
možnosti
Foto

J85i33ř91í 54K87i31n98d98l

12. 12. 2018 15:34

Albert Einstein řekl :"Věda bez náboženství je chromá, náboženství bez vědy je slepé" (v knize Aus meinen späten Jahren). Prohlašoval, že pravé vědecké úsilí spočívá "na hlubokém náboženském cítění". Roku 1932 prohlásil: "To nejhlubší a nejkrásnější, co může člověk prožít, je pocit tajemna. Ten je podkladem jak náboženství, tak i všeho hlubšího usilování ve vědě a umění. Kdo to nezažil, připadá mi jako mrtvý, nebo přinejmenším slepý. Cítit, že za tím, co prožíváme, je skryto něco pro našeho ducha nedosažitelného, čeho krása a vznešenost nás zasahuje jen zprostředkovaně ve slabém odrazu, to je náboženství. V tomto smyslu jsem náboženský. Stačí mi tušit v úžasu tato tajemství a pokusit se v pokoře zachytit duchovně omezený obraz vznešené struktury bytí

0 2
možnosti

To je pěkné. Patří to nějak k tématu kreacionismu mladé Země či kreacionismu obecně?

1 0
možnosti
Foto

Víra, věda, fandovství.

Víra má jednu přednost, a to že tu byla první a že jí rozumí i dítě. Tak jak člověk objevoval tajemství přírody, poznával, že není vše tak jak popisuje bible, a tak nastala odluka od víry a vznikla věda.

Protože věda není již tak jednoduchá proti víře a musí se studovat, nebyla již tak chápána jako víra. Dnes již převažuje věda před vírou hlavně u mladých, ale co je po smrti nevysvětluje, takže na stáří se lidé opět přichylují k víře. Newtonovská fyzika byla jednoduchá, všem srozumitelná, až do doby, všelijakých teorií, kterým jste museli, nebo nemuseli věřit. Dnes je doba svobodného myšlení. takže je zbytečné bojovat proti, nebo pro. Všude se najdou fanoušci, kteří budou hájit svůj fanklub.

0 0
možnosti
Foto

J72i87ř70í 56K26i41n88d10l

12. 12. 2018 11:21

Bible sice není vědeckou učebnicí, ale když se zmiňuje o věcech, kterými se zabývá věda. Bible říká, vesmír měl počátek. (1. Mojžíšova 1:1) To je dnes vědecky potvrzeno. Bible říká, vesmír není ovládán rozmary bohů, ale řídí se přírodními zákony, kterým lze porozumět. (Job 38:33; Jeremjáš 33:25) Bible říká, Země visí v prázdném prostoru. (Job 26:7) To je také potvrzeno. Bible říká, řeky a prameny jsou zásobovány vodou, která se vypařuje z oceánů a pak padá na zem v podobě deště, sněhu nebo krup. (Job 36:27, 28; Kazatel 1:7;Izajáš 55:10; Amos 9:6). Bible říká, hory se zvedají a klesají a ty, které vidíme dnes, byly kdysi pod hladinou oceánu. (Žalm 104:6, 8) Z Bible vyplývá, že Bůh stvořil vesmír v blíže neurčené minulosti. (1. Mojžíšova 1:1) : Podle Bible bylo rostlinstvo stvořeno před tím, než začalo existovat slunce, díky kterému může probíhat fotosyntéza. (1. Mojžíšova 1:11, 16)Bible říká, že slunce – jedna z hvězd, které tvoří „nebesa“ – bylo stvořeno dřív než rostlinstvo. (1. Mojžíšova 1:1) Bible říká, Slunce vychází a znovu zapadá, aby chvátalo tam, odkud vyjít má.“ (Bible21) Tento výrok však pouze popisuje pohyb slunce, jak se jeví ze země. I dnes lidé používají slova jako „východ slunce“ a „západ slunce“ a přitom vědí, že země obíhá kolem něj.

0 0
možnosti
KT

Tyhle příspěvky máte prefabrikované, abyste je mohl užívat pod články, kterých se spíše netýkají?

1 0
možnosti
Foto

J24i72ř89í 65K43i57n64d89l

12. 12. 2018 10:47

V současnosti nevíme, jak vznikl vesmír. Experimentálně dokážeme na největších urychlovačích světa připravit horké plazma, které svými vlastnostmi odpovídá pralátce přítomné ve vesmíru v čase několika biliontin sekundy. V časech kratších jsou ale naše znalosti neúplné a čím více se blížíme „počátku“, tím jsou naše představy vágnější a vágnější. Mezi kosmology je počítán i sv. Augustin a sv. Tomáš Akvinský. V knize Vyznání sv. Augustin píše "Před stvořením nebylo času".

1 1
možnosti
KT