Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žít lidsky mezi lidmi.

Snad jedině vymírající generace demokratů, pamětníků předválečného Československa, by dokázala čelit dnešní době. Manipulace s občany se nezdařila komunistům a nesmí se podařit ani nyní.

Jenomže Václav Havel, byl pro mnohé z nás v listopadu roku 1989, idol. A myslím, že už tehdy mnozí z nás rozpoznaly, co je pseudomorálka a pseudohumanizmus. Heslo: “Nejsme jako oni“ nás postavilo na stranu bývalých i pozdějších zločinců. Trest za zločin měl následovat okamžitě, jedině tak bylo možno uvést společnost do rovnováhy. Navíc přišla Klausova tlustá čára, jež umožnila vzniknout dalším, novým samovládcům a blahorodím

Trocha historie nikoho nezabije.

Dožil jsem se zmatku, ale také neuvěřitelného štěstí, když teď žiji v demokracii? Otázka dosti vtíravá. Svobodně volím své zástupce samospráv, svobodně si rozhoduji, kdo se za mě bude přimlouvat v poslanecké sněmovně.  Jenomže čím rychleji kráčí náš stát k lepším zítřkům (už jsem to někdy slyšel), tím je občan více nesvobodný a zmaten. Může existovat demokracie bez politických stran?

Ne náhodou jsem v titulku svého článku použil slova: Žít lidsky mezi lidmi. Mám je z novin Svobodné Slovo z června roku 1947. Tou dobou se slavilo padesáté výročí založení České Strany Národně Sociální a Prahou pochodovalo 220.000 lidí proti očekávanému nástupu komunistické strany. Rudé Právo, na ten den, prorokovalo špatné počasí. Bůh povětrnosti však nepodlehl komunistickému diktátu a pochodujícím nadělil podnebí přímo ideální. Bůh spravedlnosti také dokázal, že národ svou českou podstatou a vírou jde s těmi, kteří znají jeho duši, jeho cíle a naděje. Psalo Svobodné Slovo

Dr. Edvard Beneš, mimo jiné také člen ČSNS kdysi řekl:“ Aby se demokracie obrodila, je třeba, aby se politické strany vrátily ke svému poslání a úkolu. Úkolem strany je tudíž být nástrojem pro organizování společnosti demokratické, kontrolují státní správu a vládu, ale nevládnou. Omezují a kontrolují navzájem taky sebe.“

Pro dokreslení situace se vrátím ještě o nějakou tisícovku let zpátky do Řecké mythologie, o vyčištění Augiášova chléva. Byl to jeden z úkolů pro siláka Herákla. Třicet let chlév krále Augiáše nikdo nekydal, hnůj a puch zamořoval celý Peloponéský poloostrov. Herákles úkol splnil tak, že prorazil protější zdi stáje a změnil tok dvou blízkých řek. Řeka Alfeios a Péneios se chlévem prohnala a do večera byl úkol hotov. Naši politici podobný úkol už dávno pojímají po svém. Při každých volbách jenom pootevřou vrata a vody nateče jen tolik, aby se neutopili. Hnůj se trošku rozředí a většina z nich utěsňuje díry, aby močůvka nevytekla. Převalují se a rochní, jenomže puch se šíří dál.

Smutný svátek. 

„Demokracie není pohodlná věc a je třeba se jí učit, aby nám někdo tuhletu krásnou revoluci neukrad. Je to práce tichých dní a dlouhého rozvažování. Otázka taktiky, ne taktizování a strategie.“  Řekl Karel Kryl po prvním návratu v roce 1989 při prvním kontaktu s novináři. Jeho písničky jsme si zpívali po ruské okupaci v roce 1968 a před osmadvaceti lety roku 1989 si je lidé notovali svobodně a ještě víc.

Ale vraťme se zpět k výročí. Naši vyvolení počínaje Havlem, si rozdali karty a volič čekal, že nová hra novými kartami začne poctivě. Nedočkal se! Opět se hrálo „cinknutými!“ 17. listopad 1989 - to nebyla revoluce. Naopak! Místo trestu byly funkcionáři KSČ, různí hochštapléři a veksláci přikryty sametem. Tak se z nich mohli stát vlivní šéfové státní správy a dirigenti ekonomiky. A tak řadový občan poznal, že umírněnost, poctivost a čestné jednání se nejen nevyplácí, ale dokonce škodí. Lidé ztratili víru v právo, spravedlnost a morálku, jako základ lidského soužití.

Přiznám se, že jsem z uplynulých let i současných, docela bezradný. A není to tím, že jsem nerudný, nebo zakyslý důchodce. Ale proto, že ti sebejistí blahorodí v sobě nemají trošku pokory. Dvacet osm let od zrození demokracie se má tedy vláda lidu hůř, aby bylo možná lépe? Kdo selhal a za ty roky nedokázal vzbudit důvěru? Zůstalo jen beztrestné období devadesátých let. Tehdy zmizel majetek za nějakých 1000 miliard korun. Vytvořili ho otcové pro své syny, i když žijící v době nesvobody. Jenomže potom na něj dosáhla jenom skupina politiků a jejich kumpánů. Ostatním zbyly drobky a oči pro pláč.

A dnes? Čím více bezohlednosti a horšího vkusu, tím větší byznys. Jací lidé se prosadili? Ani levicové strany nejsou ničím jiným, než výtahem k bohatství. Poctiví lidé, živící se jenom svou prací, zůstali opuštěni. S nimi drobní podnikatelé, mladé rodiny, důchodci a různě handicapovaní. Protože je dnešním smyslem žití hlavně materiální spotřeba, dravost a bezohlednost. Jít s dobou znamená ztratit pokoru a poddat se vládě peněz. Bohužel, díky pomatené době to znamená ztratit úctu k druhému i k sobě.

Protože nežijeme lidsky mezi lidmi, pronásledují mě samé otázky. Myslím, že po osmadvaceti letech je mnohým z nás smutno a naše Česko bude slavit smutný svátek! Svátek sedmnáctého listopadu – den boje za svobodu a demokracii!

Autor: Karel Stýblo | středa 16.11.2016 9:07 | karma článku: 18,69 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Přihodilo se ...

Proč se dokola omílá neschopnost současné vlády a proč se dnes už nenajde nikdo, kdo by mohl úspěšně apelovat na lid? Odpovím. ,

30.10.2020 v 8:10 | Karma: 21,82 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Pompézní Pompe. (Dozvuky.)

Užívali jsme si návštěvu amerického ministra zahraničí Mika Pompea? Mediální nadšence samozřejmě vytvořila Česká televize, která se v úterý na celý den přestěhovala do Plzně. Zkoumala, připomínala a analyzovala každý Pompeův krok.

21.8.2020 v 7:59 | Karma: 27,51 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Za plachetkami se hrdinové jen těžko skrývali.

Babišovi ani ostatním šestadvaceti premiérům nevadí, že porušili článek 310 Smlouvy o fungování Evropské unie? Ve zmíněném bodě se EU vydávat dluhopisy zakazuje. Proto bych řekl, že EU opět obešla svoje pravidla.

24.7.2020 v 10:13 | Karma: 21,57 | Přečteno: 404x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Zodpovědně.

Pan Kupka a předseda ODS Fiala mluvili při posledním jednání PS zodpovědně. Velmi zodpovědně předváděla dokonalou demagogii i ostatní opozice. Jako bych slyšel rádoby „konstruktivní kritiku“ za komunistické éry.

30.4.2020 v 6:52 | Karma: 35,69 | Přečteno: 816x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

My Češi zaplatíme?

Na tuhle otázku by mohla být lehká odpověď, ale národe Český, buď živ! Samozřejmě zaplatíme my všichni, což nám pamětníkům lehce připomíná komunistickou RVHP v mých školních letech a hodiny Občanské výchovy.

17.4.2020 v 8:30 | Karma: 20,85 | Přečteno: 387x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik