Včera jsme si připomenuli ...

Bohužel, nedá se říci – my všichni! O mladých pochybuji, snad i mně veřejnost promine, sám jsem se také žádné vzpomínkové akce ke dni vzniku Československa nezúčastnil. Jenom přenosu ČT s vladislavského sálu Hradu.

Ke dni vzniku samostatného československého státu dovolím ocitovat, co napsal autor Dobrého vojáka Švejka Austrii 14. srpna 1916, Jaroslav Hašek:

Ó Austrie, tak zralá nebylas snad nikdy k pádu,

tak nikdy odsouzena, nikdy prokleta.

Máš starý dluh, jejž nesplnilas po staletí řádu

a pomsta přijde, pomsta prokletá.

Tys omládnouti chtěla krví českých dětí

Jak čarodějnice ze staré pohádky.

Ó, Austrie, zříš bouři, která k tobě letí,

Tu skrytou bouři, skrytou po staletí                                           

Ó pane prezidente, máme svobodu, alespoň v tom smyslu, že si skoro každý může říkat, co si zamane. (To už nepsal Hašek, protože již nežije) Skutečně žijeme ve zvláštní době, včerejší Váš projev je toho důkazem. Nechce se mi uvěřit, že konečně, po dvaadvaceti letech, jste pochopil, jak nás historie ovlivňuje a žádné tlusté čáry na tom nic nezmění. Že vy samotný jste se přičinil o to, že nežijeme ve standardní demokracii a české móresy „našich mocných“ mnohdy převyšují globální svět. „Naše demokracie“ se zcvrkla na soutěžení chamtivců. 

Masarykova 1. republika trvala pouhých dvacet let, přesto si vybudovala důstojnou existenci v předválečné Evropě. Tento stát si vybudoval a udržel demokratický režim přes všechny změny ve východní a střední Evropě a mezi dvěma totalitními vlivy. Mezi bolševizmem a nacizmem. Myslím, že k uchování a prosazování demokracie museli mít tehdejší politikové mnoho vnitřní síly. Tím tragičtější byl zánik první republiky prostřednictvím velmocenské mnichovské dohody.  

 

Ještě malinko odbočím, když si přihřeju svoji polívčičku patriota Havlíčkova Brodu. 31. řijna budeme slavit narození Karla Havlíčka Borovského, českého novináře a možná zakladatele politické satiry. Když v jednom z epigramů, jeho holič Kukulín našeptal do vrby své stesky, alespoň se rozeřvala basa a král se zastyděl. Dnes, kdyby se rozeřvalo nebe, otrlostí našich politiků to ani nehne. Český král Lávra  farizejsky mluví k lidu a švindluje dál.

Autor: Karel Stýblo | sobota 29.10.2011 12:40 | karma článku: 8,87 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24