Starý jsi když...

Když se podíváš na kotrmelce Europa Mutther Merkel (Evropské matky Merkelové), na pach blízkovýchodní ropy na uprchlickou povodeň a při tom tvůj kardiostimulátor otevře blízká garážová vrata, jsi opravdu starý.

A také už Evropská unie dávno není pomocnice národů, která zastupuje suverénní členské státy pro jejich hospodářský prospěch. Po byrokratickém souznění politických elit její proklamace už nejde brát vážně. Z jednoduchých věcí dělá kočkopsy a ostatní problémy?  Úřady sice „jedou,“ ale je to tak - nějak všechno. Protože europoslancům s dobře vyfutrovanými platy, se hlídat demokracii nedaří, nebo se jim nechce.

Ještě více jsou zaneprázdněny orgány EU, které si nestačí foukat národní bebíčka.  A čím větší stát - tím potřebuje větší fuk, který však sfoukne menšího.  Až moc, pro nás pamětníky to připomíná RVHP.  Radu vzájemné hospodářské pomoci jsme chtěli předhodit tehdejším kočkopsům, jenomže diktatura po dvaceti letech - vylezla odjinud. Abychom věděli, kdo dnešní Evropu řídí - nezaškodí troška opakování: Evropský parlament (751 poslanců), Evropská rada, Rada Evropské unie, Evropská komise, Soudní dvůr Evropské unie, Evropská centrální banka (ECB), Evropský účetní dvůr (EÚD), Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ), Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV), Výbor regionů (VR), Evropská investiční banka (EIB), Evropský veřejný ochránce práv, Evropský inspektor ochrany údajů, Interinstitucionální orgány, atd.

Vypátrat, kolik lidí úřednická Evropa zaměstnává, se mně nepodařilo. Také nikdo neví, jaké astronomické částky se vynakládají na neziskové organizace, na propagandu a sebepropagaci. Zato lehce poznáme, že zcela nedemokraticky vládne tandem Německo – Francie. Ať dnes z Bruselu zazní cokoliv, jsou to jenom proklamace a diplomatické tlachy. Proklamace a plky v krizi, kdy nám hrozí zadupání tisícileté evropské kultury.

A jak Evropu, ostrov kulturního dědictví a hospodářské prosperity bráníme, když to všude okolo vře? Zestárlí eurounijní byrokrati sedí docela pohodlně ve svých křeslech, a hledí na značně povadlé přednosti Matky Evropy. Summity, pracovní večeře a obědy jsou málo. Snad jedině při alkoholové párty, by v jednání mohlo dojít ke shodě. Přednosti matky Evropy by se účastníkům mohly jevit jako svěží.

Snad jenom britský předseda vlády Cameron, na posledním summitu, zůstal střízlivý. A podařilo se mu s Evropské unie v podstatě vystoupit a pro své Brity v ní i zůstat. Otevřeně řekl: „Nebudeme mít nikdy euro, zůstaneme na libře, nebudeme mít nikdy fiskální pakt, nechceme bankovní unii, nechceme společnou vládu, nechceme nic takového. My jenom chceme svobodný ekonomický prostor, to je to jediné, co nás jako Brity na evropské integraci zajímá.“  Nedal unijním papalášům, včetně našeho Bohouše, na vybranou.

V té souvislosti mnohé z nás jistě pobavil, sám sebou spokojený, premiér Sobotka. Vždyť jednal za celou V4 a ještě víc. Chlubil se s dohodou, což považuji za úplnou hloupost. Premiér Cameron prosadil, co potřeboval. Navíc si myslím, že Britové ukazují jedinou možnou cestu, kam by se Evropská unie měla ubírat. A tak se zvědavě ptám kam vzhlíží náš mladý premiér Bohouš a další vyvolení z naší krásné české kotliny? (Rád bych napsal vlasti, ale to je dnes, takřka sprosté slovo).

 

 Svého kardiostimulátoru se také dočkají!

Autor: Karel Stýblo | pondělí 29.2.2016 9:15 | karma článku: 19,79 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24