Raději zemlijanka?

O tom jsem začal přemýšlet, když Česká pošta přinesla detailní rozpis vyúčtování k faktuře za sdružené služby dodávky elektřiny a nedoplatek více než 1.000 korun. Naši vyvolení zástupci lidu, kteří se týden hádali o „nesmrtelnosti chroustů“ to pochopí? Jsem si docela jistý že je to ani nezajímá, jak žijí obyčejní lidé.

Promiňte tu nudu, pro dokreslení mé neschopnosti pochopit, co za elektřinu platím, uvedu celý rozpis:  

 

Měsíční plat za příkon.

Plat za distribuované množství elektřiny v VT.

Plat za distribuované množství elektřiny v NT.

Cenu systémových služeb.

Cenu na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE).

Cenu za činnost zúčtování operátora trhu s elektřinou, a.s. (OTE)

Pevná měsíční cena.

Cena elektřiny ve vysokém tarifu (VT).

Cena elektřiny v nízkém tarifu (NT).

Daň z elektřiny.

Co je psáno, to je dáno: V souladu s platnými  všeobecnými obchodními podmínkami dodávky elektřiny obdržíte jednou ročně (zdražuje se nejméně třikrát) rozpis záloh na další období, spolu s pravidelným vyúčtováním dodávky elektřiny. Zajistěte si, prosím, aby platby záloh za elektřinu probíhaly v souladu s datem splatnosti uvedeným v plánu záloh. S platností od 1.4.2011 rušíme zasílání složenek.

 

Podobné a jiné zkušenosti se mnou jistě sdílejí mnozí. Z různými jinými společnostmi i státními institucemi, na kterých je každý občan závislý. Souhlasím s tím, že každý je „strůjcem svého osudu,“ jenomže osud v našem českém prostředí, je z kategorie „Urvi, co můžeš.“ Příkladem je kšeft s dluhy, jenž dokáže i z nezaplacené jízdenky v tramvaji udělat, z přirozeně zapomětlivých lidí, bankrotáře.

 

Naši „strůjci osudu“ (např. pan Benda, který od školních let, je v uzavřené společnosti poslanecké sněmovny) se už jednu generaci odvolávají na zodpovědnost za svůj život. Páni poslanci, víte snad jak žije „socka,“ nebo pracovitý a poctivý občan? Onen život lidí určuje klima soužití a morálky. O tom již bylo popsáno mnoho papíru, pro hluché cyniky však asi ještě málo.

 

Diví se snad někdo, že od ČEZu jsem se dostal k morálce společnosti. Kdo za to může? Když to trošku přeženu, kdo za to muže, že důchodci, jako já, přemýšlejí o zemlijankách?

Autor: Karel Stýblo | úterý 8.11.2011 11:04 | karma článku: 42,69 | přečteno: 6520x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24