Povolební noblesa.

Boxerský ring krajských voleb je uzavřen - zápasy pokračují. I když v ringu zůstalo plno vyražených zubů a boxeři se sotva drží na nohou. Vždyť se zvolená blahorodí ještě musí usadit v křeslech.

Přiznám se, (Možná je to způsobeno mým paměťnictvím) ale můj současný povolební zájem, se blíží k bodu mrazu. Nevím, možná nejsem zástupce povolební většiny, ale myslím, že v povolební horečce se zmítají jenom ti neukojení. Počítání volebních hlasů se skončilo, nicméně neukojené šedé eminence intrikují dál. K tomu už voliče nepotřebují, je to jejich opojná chvíle, do které už voliči nemají co kecat.

Jestli mě někdo podezřívá, že dělám povolební agitku, nemýlí se. Nedávám hlas lidem, kteří nectí práci minulých generací, kteří v sobě nemají pokoru, aby se sklonili a dokázali se poučit z dřívějších omylů.  Na krajských radnicích se opět tvoří koaliční slepence, jejichž společným programovým bodem je vymezit se proti vítězi, letos proti BABIŠOVI. Spojují se naprosto protichůdné strany, kterým nemůže jít o spokojenost občanů, ale o moc a koryta. Zářný příklad se děje v Hradci Králové. Jejich jediným výsledkem může být v příštích parlamentních volbách ještě razantnější vítězství ANO 2011.

Ve vší úctě ke slušným lidem, (Nevyjímaje politiky) náš život příliš ovládají peníze a sliby. Peníze pokaňhané politickou korupcí a pošpiněné zlodějinou. Nám řadovým občanům je rozdělují lidé, kteří vyměnili sliby za plné prkenice (Peněženky.) a na můj vkus vládnou příliš dlouho. Život není jenom o penězích a sbírce zákonů. Ostatně, při tvorbě práva ve sněmovně, vládnou peníze také. Společnost se neopírá o vzkaz našich dědů. Třeba že se dědové mýlili, třeba později žili i v komunistickém bludu, ale poctivě pracovali i v hubených letech. A plni odříkání se snažili, aby se jejich vnuci měli lépe.

 „Vznešenost a noblesa, šlechetnost těch, co nejsou zatíženi rodem, spočívá v tom, že mají respekt sami před sebou. Jsou vychováváni a tedy napřimováni úctou sami k sobě ke svému já, které nesmí selhat. Proto vědí, že nevětší cíl je poctivost. Poctivost je čest demokratů.“ To napsal Karel Kosík, málo známý český filosof, jenž zemřel v roce 2003. Nerad, ale nezaujatě, pro úplnost odrazu v zrcadle, přidám ještě citát knížete Schwarzenbergra, bývalého předsedy TOP 09. (Kalouskovi naprosto cizí.) : Zaznamenal jsem podivné intriky. „Máte – li kýbl močůvky, můžete s ním kohokoli polít…“ 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Stýblo | pondělí 10.10.2016 10:08 | karma článku: 14,67 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24