Diskuse

Póvl.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já bych ani neřekl, že Václav Havel podlehl nereálným představám. To, co se nepodařilo uskutečnit, se nepodařilo i nám, lidem této země. Od vzniku křesťansví si mnozí mnohokrát mysleli či dokonce věřili, že už už přijde ten čas lepšího světa.  Byl Ježíš tím snílkem, který podlehl nereálným představám? Nebo přinesl oběť právě pro ten příklad, aby se lidé s důvěrou a nadějí vydali novou cestou s novým poznáním? Já jsem také byl nejednou i zklamán několika vyjádřeními nebo kroky V. Havla. Ale nevím, jestli bych neudělal stejné chyby. Nevím ani, jestli bych neudělal stejnou chybu při té amnestii(která navíc byla komplikována nečekaným chaosem při propouštění). A co se týče jeho soukromí, vůbec si netroufám soudit něčí city nebo změny v nich. Lidé se přece i rozvádějí nebo rozcházejí, přesto neztrácejí vzájemnou úctu. Nemusejí. Neztratili.

1 0
možnosti
Foto

Šťastná to společnost, která má možnost vinu za vlastní nevědomost a neschopnost svalit na hlavu jediného člověka.  Hlavně, když už je konečně mrtvý.

1 0
možnosti
SB

Já se domnívám, že za svého prezidentování udělal Havel tolik špatných a chybných kroků, že zdaleka převyšují jeho zásluhy, které mu též upřít nelze. Když tým prohraje 1:5, tak mu také nelze upřít, že se mu podařilo vstřelit branku, ale těch pět branek obdržených je více než ta jedna střelená.

V konečném účtování vidím Václava Havla jako zápornou postavu českých dějin.

2 4
možnosti
BM

Ono se velmi dobře hodnotí něco, co není prožito na vlastní kůži.. Samozřejmě, že Havel udělal řadu přehmatů a chyb. Avšak kdyby je neudělal tak by nebyl člověk...

"Kdo je bez viny ať hodí kamenem!"

3 0
možnosti
PP

Jste tak složitý, že zřejmě pro mnohé nesrozumitelný. Víte alespoň vy, co jste nám chtěl sdělit?

0 0
možnosti
OK

Dávám karmu, i když úplně nesouhlasím. Havel byl dosti komplikovanou osobností a rozhodně je velmi špatné z něj dělat bezchybného světce, nereálnou ikonu. V tom s vámi souhlasím, stejně jako nesouhlasím s řadou Havlových názorů.

Přesto mám pocit, že jdete s ostrostí kritiky až příliš daleko, i s ohledem na Havlovo celoživotní poselství. Na druhou stranu všichni potřebujeme určitý odstup od Havlovy smrti, abychom jej jako osobnost dokázali hodnotit objektivněji. U takového prezidenta Beneše s tím máme dosud problém.

1 0
možnosti
  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 767x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik