Potrefená husa se vždycky ozve.

Docela rozumím, že odpůrci Zemana (Včele s pražskou kavárnou) dostaly do rukou novou munici. Taky vím, že pyrotechniků je nedostatek, ale šašků je na naší scéně víc než dost. O téhle skutečnosti se lidé přesvědčují každou chvíli.

Pan prezident v Tišnově u Brna v ruce neměl granát, ani nechtěl psát novou divadelní jednoaktovku, ale šašci hned druhý den, s divadelním představením začali.

Bonmot píše české dějiny.

Tomu předcházelo, že mladá žena v Tišnově, při besedě s prezidentem se zeptala. Zajímala se, jak mají čeští občané postupovat, když pan premiér nestojí za českým národem, ale proti němu.  Mimo jiné, její dotaz sklidil potlesk. A pan prezident odpověděl s humorem a přímostí sobě vlastní: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se jistě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“ Řekl Zeman na zmíněné besedě v Tišnově u Brna.

Hned druhý den, potrefená husa samozřejmě zakejhala: „Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele. Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat. Trvám na tom, že vztahy premiéra a prezidenta mají být profesionální a v zájmu dobrého fungování státu k nim takto budu i nadále přistupovat.

Chce se mně říci.

Má - li naše kultura v naší české kotlině trvat dalších tisíc let, musíme své hodnoty vymezovat a chránit proti všemu a všem, kdo náš národ nerespektuje. Ať se to někomu líbí, či ne, současný prezident to dělá a umí. Ještě z jiného soudku. V rozhovoru pro Český rozhlas, také prezident Miloš Zeman řekl: „Muslimské bratrstvo může připravit rostoucí migrační vlnu a postupně ovládat Evropu, jako se to děje v některých západoevropských městech, kam se už teď policisté bojí jet. K tomuhle potrefené husy, samozřejmě zakejhali taky. A v rámci politické korektnosti se hejno přeneslo na další zelenou pastvu.

Protože mám tuhle zemi rád, samozřejmě si přeji, abychom v čele měli inteligentní a oduševnělé vůdce s neohnutými hřbety. Aby byli hrdí na svůj původ a pro občany pracovali jako vizionáři, kteří vidí dál než na jedno volební období. Aby pracovali pro veřejné věci, na mysli měli blaho občanů a jejich jediným cílem nebylo hromadění svých majetků. Aby naslouchali i svým oponentům a neplivali okolo sebe jedovaté sliny. Aby nenaslouchali jen svým kamarádíčkům v zákulisí, aby nepodléhali  bruselským samovládcům.

Už jsem se uklidnil.

Snad konečně již budou ti jedině vyvolení bojovníci naslouchat a hlavně, bez záště zapojovat mozek. Konečně si všimnou, že Zeman nikoho k ničemu nenaváděl, natož ke střílení z kalašnikova. Z vážené a bývalé předsedkyně parlamentu paní Mirky, by se nestala hysterka a jako starší, by kolegu Bendu v prvé řadě, Dientsbiera, Zaorálka, premiéra Sobotku atd. poslala někam do opravdové práce. To by pro ně byl opravdový trest a poučení; jak se chovat ke svým voličům. Měla by zásluhu dříve, než to udělají sami voliči.

Na závěr si osobně dovolím uklidnit i pana premiéra Sobotku. Lidé vás jistě počítají ke všem těm potrefeným husám a šaškům, co jsou zahleděni do svých teatrálních rolí. Nic – moc se nestalo. Jen jste si opět přičinlivě zahráli v jedné z mnoha zemanových humorných jednoaktovek.

Autor: Karel Stýblo | pátek 29.1.2016 13:52 | karma článku: 37,51 | přečteno: 1287x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24