Penzion Sobotka.

Ještě v divokých privatizačních vodách v roce 1998 získala Ostravsko-Karvínský revír společnost Carbon invest, která patřila neznámé kyperské společnosti Lagur. Známí však již byli aktéři Viktor Koláček, Petr Otava a Jan Przbyla. 

Půjčili si od Investiční a Poštovní banky dvě a půl miliardy a ve středu 14.října tyto peníze oběhly během desítek minut několik účtů. Mimo jiné, IPB banka, která půjčovala každému, byla 16 června 2000 obsazena maskovanými příslušníky policie, kteří do banky eskortovali nuceného správce ČNB. Celkové ztráty způsobené pádem IPB byly oceněny sumou 67,8 miliard korun a samozřejmě sanovány. Z původní společnosti se stala prázdná skořápka, která existuje dodnes, pod názvem IP Exit, od roku 2004 v konkursu!

A tak novodobí manažeři Koláček, Otava a Przbyla získali majoritní podíl v OKD, aniž by investovali ze svých… Téhle podvodné technice, se někdy od té doby začalo říkat TUNELOVÁNÍ.

Příprava na Sobotkův penzion.

Dnešní předseda vlády Bohuslav Sobotka nemá jiné životní zkušenosti, než z politiky. Narozen 23.10.1971. V letech 1990 – 1995 studoval Právnickou fakultu v Brně. Pod vedením poslance ČSSD Koudelky obhájil diplomovou práci „Vývoj sociální demokracie v českých zemích“. Popsal 52 listů a získal titul Mgr. Od roku 1989 je členem sociální demokracie. Roku 1996 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Po parlamentních volbách byl 15.8.2002 jmenován ministrem financí ve Špidlově vládě. Tuto funkci zastával ještě ve vládě Slanislava Grosse a Jiřího Paroubka až do roku 2006.

Během svého ministerského působení zároveň zastával funkci předsedy prezidia Fondu národního majetku. Přitom během roku 2006, navzdory 6,8% růstu HPD české ekonomiky, vytvořil rekordní deficit 111,3 mld. Kč. Ještě, než se dostanu k nejvíce popsanému a diskutovanému problému OKD, nutno zmínit, že zpackaných privatizačních projektů bylo za ministrování Sobotky víc, například Unipetrol.  Také nejde nezmínit, že poslanec Sobotka z peněz určených na poslanecké náhrady ušetřil 5 miliónu, které použil na nákup luxusního bytu za 7 miliónů korun. Po předčasných volbách byl Bohumil, v lednu 2014 jmenován premiérem. 

Teď k historii OKD.

V roce 2003 byli zmínění Koláček s Otavou, obviněni ze zneužívání informací v obchodním styku. Trestní stíhání se netýkalo způsobu, jakým nabyli většinu v OKD, ale údajně nevýhodných smluv, které uzavřely OKD a Českomoravské doly s Karbon Investem. Byli vyšetřováni na svobodě a v roce 2009 bylo jejich trestní stíhání za podivných okolností definitivně zastaveno. Mezitím se jim podařilo dotáhnout do konce privatizaci OKD. 
A tehdy v roce 2002 nebo 2003, vstoupil podle všeho, do jednání Zdeněk Bakala. Nabídl se, že peníze na nákup zbytku akcií v držení státu, zprostředkuje. Stát tak, prodal své poslední akcie společnosti Karbon Invest, jejíž kroky už tehdy Zdeněk Bakala řídil. A rozhodně neměl v úmyslu být lidumil a udřené horníky odměnit zaslouženými penzemi. Tak se stalo, že Česká republika exklusivně prodala svých 45,9% akcií OKD bez výběrového řízení, Karbon investu.

Je pozoruhodné, že v této hře v roce 2004, důležitou roli hrály, jako dnes, odbory. Odboráři se domnívali, že zatčení nových zaměstnavatelů je účelové a když policie začala Koláčka a spol. stíhat, donutili vládu vyjednávat. Prodej státního podílu Koláčkovi a spol. mělo zajistit klid v regionu na dalších nejméně pět let i v případě, že dojde k útlumu těžby. To bylo tehdy ve vnitrostranických sporech sociální demokracie velmi důležité. Proto český stát, za vlády Stanislava Grosse a ministra financí Bohuslava Sobotky, OKD v září 2004 definitivně ztratil.

Už počátkem listopadu 2004, devět dní po zaplacení a převodu akcií státu, vystoupil za nové vlastníky Zdeněk Bakala a oznámil, že ovládá Karbon Invest. Novým vlastníkem se stala kyperská společnost RPG Industries, která prostřednictvím dceřiné společnosti Charles Capital pro Bakalu nakupovala. Charles Capital skoupila všechny akcie Koláčka a část akcií Otavy. Mecenáš politických stran Bakala, nikdy neprozradil, kolik původním vlastníkům zaplatil. Také se jistě nikdo nedozví, kolik promyšlenými a podvodnými obchody získal.

Miliarda sem, miliarda tam.

Přiznám se, že si miliardu korun nedokážu představit. Jak mám tedy chápat, že teď před volbami, si ministři do svých rezortů miliardy přisýpají jako brambory. Jenom miliarda pro horníky do úplně vytunelovaného OKD, se trošku zadrhla. Prozatím penzion Sobotka od státu peníze nedostal. Pan předseda vlády by se měl poohlédnout po jiných, hlavně soukromých zdrojích. Rozum samozřejmě zůstává stát nad tím, jak je možné, že stát prodal svůj podhodnocený podíl a nikdo za nic nemůže. Ani nekoná, aby někdo škody nahradil.

Při pochybné privatizaci se rozum státních hospodářů nejenom zastavil. Musel se úplně vytratit, nebo ho ještě stačil přikrýt Havlův sametový plášť.  Některé dceřiné firmy dostal Zdeněk Bakala úplně zadarmo, na příklad Koksovnu OKD, kterou v roce 2013 prodal za více než 2,5 miliardy. Další společnost Podnikatelskou, která v roce 2003 měla na účtu více než 3 miliardy korun, ovšem vyvedené z mateřské společnosti OKD. Další zapomenutou dceřinkou byla OKD Doprava, asi v ceně 870 000 000 korun, později prodaná skupině Cargo za 2,9 miliardy.

Podvod s další dceřinou společností Služby dolů, která vlastnila tisíc dvě stě hornických bytů, je snad nejvíce cynický a nejnelidštější. Bakala je získal za necelých sedmadvacet milionů a k prosinci 2005 byly oceněny na 425 milionů. V příštím roce je prodal za 421 milionů korun realitní společnosti RPG!  V  Moravskoslezském kraji se jedná o „pouhých“  44 tisíc bytů.

V roce 2004, před podpisem Smlouvy o převodu akcií OKD a.s. ještě existovala možnost, jak napravit pochybení minulosti. Vláda mohla byty vyjmout z akciové společnosti a nabídnout je k odkoupení nájemníkům. Však nestalo se.  Smlouva pouze stanovila, že v případě prodeje bytů musí nabyvatel prodat byty stávajícím nájemníkům za zvýhodněnou cenu. Kdy? Pro společnost RPG za uvedených podmínek patrně nikdy. 

Záruka bance.

Proč se prodej bytů hornickým důchodcům nemohl uskutečnit? Vlastník bytů RPG Byty, vydal dluhopisy za 10 miliard korun, za které se zaručil svým majetkem, především bytovým fondem. Ve společnosti však z vypůjčené částky zůstalo jen 1,3 miliardy korun, většina odplynula do mateřské BXR na splátky předchozích půjček a masivní dividendu. Pravděpodobně tím byl spuštěn řetězec událostí, v jejichž důsledku bylo o byty okradeno a připraveno o svá zákonná práva, více než 1000 000 obyvatel Moravskoslezského kraje. 

Nestaly se tedy hornické byty součástí miliardového daru pro pana Bakalu? Jestlipak si klade takovou otázku současný premiér i tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka? On prodej státního podílu v OKD v roce 2004 předkládal vládě. Prý tehdy existoval poměrně široký konsenzus, že stát nemá podnikat v důlní činnosti. Ejhle! Dobrý důvod, aby současný Bohouš Sobotku, hledal viníky všude okolo.

Konec tragikomedie.

 Přes katastrofální výsledek zpackané privatizace se nakonec ještě stihnu usmát. Předností prodeje bytových domů Bakalovi, prý také byla ochrana nájemníků. Mladý Sobotka si asi popletl privatizaci s penzionováním.                         

(Fakta z veřejně dostupných zdrojů posbíral Karel Stýblo.)

Autor: Karel Stýblo | pátek 10.6.2016 9:05 | karma článku: 30,32 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 767x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik