Osvícené peníze.

Dočetl jsem článek na blogu iDNES od Miroslava Červenky. Tohle téma se nás dotýká, víc než jsme si ochotni připustit. Takové ti Gottwaldové, Klausové, Paroubci a Topolánci, Kalouskové, Kožení a Krejčíři… Ruku na srdce! Kdo z nás nezapomíná, že my všichni jsme, jenom živočišným druhem. Tím myslím čeleď: Hominidae – lidé, druh: Homo sapiens Linnaeus – člověk moudrý.

Někteří nadlidi, ať to jsou demokrati, či diktátoři, bankéři, nebo velkozloději, - svoje rozhodnutí rádi zaštiťují prizmatem pohledu. Nutno připomenout, že zástupce rodu Homo se na zemi objevil před více než dvěma milióny lety. Neškodilo by nám všem si uvědomit kdo jsme a na věci okolo nás pohlížet strastiplným údolím všech těch časů. Jedinému člověku dala příroda do vínku schopnost myslet. Obávám se, že s tímto darem se lidé dodnes nenaučili zacházet!

 

V Evropě rádi vzpomínáme na antické období starověku a dokonalý Římský stát. Uvědomme si však, že více než tisíciletí člověku moudrému trvalo, než se na tohle osvícenecké období rozpomenul. Aristoteles už někdy 350 let př.n.l. roztřídil živočišnou říši a zařadil člověka mezi živočichy. Tyto své závěry upřesnil: „Jediný člověk je z živočichů rozmyslný. Mnozí živočichové jsou nadáni pamětí a učenlivostí, žádný však nedovede myslet jako člověk.“

 

Vrátím se ke zmíněnému článku pana Červenky. Je mi také jedno, jestli návrat k lidem (státní zřízení je podružné) uskuteční osvícený diktátor, monarcha, nebo demokrat. Z pohledu věků je problém složitý, protože demokracie určuje náš společný život příliš krátce a na Darwinově stromu života může být jen suchou evoluční větví. Tak jako vyhynuli mamuti, (nebyli předky slonů), zrovna tak vyhynul komunizmus, spojený s diktaturou proletariátu. Nechci být špatným prorokem - ale, kdo si dnes a potom bude vědět rady?

 

Kdo má peníze, má vždy i moc! To snad je jediná jistota, která lidstvo provází. Myslím, že nemá valného smyslu se tomuto faktu bránit. Je však potřeba vzít v potaz ten hlavní dar, co dostal člověk do vínku - dar rozumu. Až bohatí začnou přemýšlet jak své peníze nejlépe zhodnotit nejenom pro své chtíče, až ti chudší přestanou závidět a každý člověk se smíří s úlohou ve společnosti, možná by mohla vzniknout skutečná demokracie.

 

Teď, jako mnozí jiní zklamaní, také nikomu a ničemu nevěřím. Protože jsme jenom lidé. Vytrhnutí z kořenů, masírovaní  modlou peněz a úspěšnosti za každou cenu. Lidé zblbnutí komercí, pokřivenými měřítky hodnot a neúctou k hodnotám nejvyšším. Životu, morálce a lidskosti. Těžko věřit, když současná pseudodemokracie už samoregulační schopnost dávno ztratila.

 

Obávám se, že lidé odpradávna řeší jenom následky. Protože řešit příčiny je - jako ta stezka vinoucí se přes hory. Proč bychom se namáhali, když po úbočí vede šestiproudá dálnice. A osvícený starověk…? Myslí snad někdo, že osvícený monarcha bude rozdávat  osvícené prachy? Hlavně, že tam budu dřív než ostatní.

 

Autor: Karel Stýblo | pondělí 8.8.2011 8:50 | karma článku: 9,02 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24