Odvaha takřka bez povšimnutí.

Ani stovky novinářů, při včerejší schůzi slovenského parlamentu, na mém názoru nic nezmění. Protože pozornost směřovala jinam. Jestli se Slovensko připojí k záchraně něčeho, co už zachránit nejde.

Myslím, že vzepřít se tlaku na navyšování eurovalu, záchranného europského fondu pro dlužníky je velká odvaha. O tom svědčí následné dnešní horečné jednání europrezidentů, europremiérů, europoslanců a bankovních „prezentů“. Diví se snad někdo, že nejvíc se zlobí francouské a německé banky? Ale také se bojí, a proto jejich dlouhé prsty tisknou hrdla i těch nejsilnějších. Merkelové a Sarkozymu.

 Opravdu nemusím být ekonom, aby mi došlo, co stojí za pomocí Řecku – ať to stojí, co to stojí. Francouzké banky mají údajně v Řecku zainvestováno 92 miliard a německé 69 miliard euro. Při bankrotu Řecka by o tyto peníze přišly. Jak je vidět, ani tyhle peníze Řecku nepomohly a nemohou pomoci ani ty další. Řecká vláda už dlouhodobě žije na dluh. Jenom do konce roku musí vyplatit, za úroky ze státních dluhopisů nějakých 18 miliard euro.

 I v českém zákoně je paragraf pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Tak je to i v ostatních státech Evropy. Nebo-li ten, kdo zpronevěří peníze druhého, měl by jít do vězení. V dnešním světle je tahle skutečnost k smíchu, nebo k pláči? Jak pro koho. Bankéři vesele míchají stokoruny od střádalů, kteří si je dávají do úschovy s virtuálními miliony. Z tohoto naboptnalého balíku vesele půjčují. Někdy na podnikatelský záměr, většinou asi na různé čachry pokoutných společností. Kdo z nás střádalů nepřišel podloudně o nějaké peníze, ať po mě hodí kamenem!

 Celkový dluh EU a celé eurozóny činí asi 10 bilionů eur. Řecko má vnitřní dluh 160% HDP, Itálie 118%, Portugalsko 91%, Francie 89% atd. Takže je asi každému jasné, o co kráčí. Nemyslíte páni bankéři a politici, že tahle hra na letadlo musí někdy skončit? Přece do nekonečna nebudou i ti nejchudší občani bankéřům platit krachy bank a jejich zlaté padáky. Mimo jiné, kdyby francouzké a německé banky od občanů EU dostaly to co chtějí, Merkelová i Sarkozy by klidně poslali Řecko „do kytek.“

 Na konec se musím trošku omluvit vystudovaným ekonomům a poctivým bankéřům za poněkud jednoduchý pohled na věc. On totiž řadový občan, mnoho řečem politiků odtržených od běžného života, nerozumí. Protože se však pohybuje na pokraji chudoby, křivda se ho bytostně dotýká. A tak už se Slovákům nechce vydržovat „profláknuté“ bankéře a kolegu Řeka s důchodem tři a půl kráte větším.

 

 

Autor: Karel Stýblo | středa 12.10.2011 19:02 | karma článku: 25,20 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24