Nebuď hlupák!

Nedávej peníze do kravin a pořiď si fotovoltaiku. Zahoď tlustý ponožky, otevři okna dokořán a pusť do domu sluníčko a hlavně pravdu a lásku. Potom ze dveří vyraz každého, kdo ti bude nabízet levnou elektriku!

Jak je už v naší české krajině běžné, výzkum politiků – co kdo vydrží, způsobem pokus – omyl, je nepřekonaný  ani po dvaceti letech. Stále čekám, že lidé vzteky začnou rozbíjet solární panely … ono nic! I když průměrná domácnost, za elektřinu letos zaplatí o 1.500 Kč více. Ani v médiích se do včerejška o předražené elektrice, takřka žádná diskuze nekonala. Jenom jsme se dozvěděli, že ČEZ byl v Albánii vykopnut a tisíce Bulharů kvůli předražené energii od ČEZu vyrazilo do ulic.

 

Náš domácí, neuvěřitelný solární byznys byl požehnán někdy v roce 2005.  Snad ani samotní zlatokopové netušili, jaký zlatý důl jim naši zákonodárci připraví. V jediném roce 2010 na jejich účty (bůh ví kam a bůh ví komu) stát odesílal 30 miliard korun. To je, na jednoho obyvatele v Evropě, nejvyšší částka z peněženek spotřebitelů elektrické energie. V roce letošním, možná sluneční byznysmeni, ze státních peněz obdrží 44 mld. Nemám chladnou hlavu, abych se pouštěl do přesných čísel.

 

Přesto musím zmínit, že největší solární elektrárna ve střední Evropě s výkonem 35 MWh, se nalézá u nás v Čechách. Rozlézá se po polích u obce Vepřek u Mělníka a zabírá plochu jako sto fotbalových hřišť. Jen těžko si představit, kolik hektarů polí bylo zabráno a zničeno celkem, když okamžitý výkon všech instalovaných slunečních panelů je větší než výkon elektrárny Temelín. Jenomže panely fungují pouze když svítí slunce, ale můj mrazák i ocelárny potřebují elektřinu 24 hodin denně.

 

Přidám ještě jedenu zajímavost. Opravdu, ale opravdu si nepamatuji kdy to bylo, když se na nárožích objevily letáčky s textem: „Podvod za bilión.“  Tehdy jsem si říkal: „Co je to za blbost?“ Co jiného – jednalo se o fotovoltaické elektrárny. Vysvětlení se dnes nabízí samo. Ňáko se zapomnělo do všech nákladů, po uplynutí životnosti slunečních elektráren,  započíst ekologickou likvidaci slunečních panelů. A uvedení znehodnocených zemědělských pozemků do původní podoby. Sečteno a podtrženo, biliónu korun  vytahaných s kapes daňových poplatníků, se jistě dočkáme.

 

Snad nikdo v naší pravdoláskové zemi nevěří, že po „vývaru,“ nebudou opět nastrčeni bílí koně. A jako všechny jiné pozůstatky jiného soukromého byznysu, jako třeba různé dovozy nebezpečných odpadů, zaplatí všeobjímající stát. Tedy, náklady na byznys jiných, jako vždy, zaplatíme my všichni.

 

Tak nebuď hloupej a nadávej prachy do kravin!

Autor: Karel Stýblo | pondělí 11.2.2013 9:15 | karma článku: 21,98 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24