- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Gallus gallus f. domestica je hovorově označován jako slepice nebo slépka, také slepica, kur kůra i koura. Už v 7.stol. př.n.l. byla koura v Evropě chována mnichy pro vejce a maso. Slepičí trus, do něhož není radno šlápnout, je oblastně označován jako kuřinec, kuřina, slepičinec a moje babička tomu říkala slepičák. Tedy, také bych nerad šlapal v trusu, ale nemohu si odpustit pár slov.
Jistě mi každý dá zapravdu, že slepičí vejce jsou základní a nenahraditelnou potravinou. Ochránci zvířat se snad nebudou zlobit, ale dříve se málokdo zajímal, kde se vajíčka „vyrábějí.“ Až nyní, když regály obchodů jsou prázdné, vypukla válka. Ona začala už někdy v roce 1999. Tehdy Evropská unie nařídila producentům slepičích vajec, aby slepicím, nejpozději do roku 2011 pořídili komfortní bydlení. Převedeno do lidské podoby, slepice se přestěhují z holobytu do garsonky.
Dlužno dodat, čeští „výrobci“ vajec se evropské směrnici podrobili. Jenomže, než slepičky začnou snášet, trvá to nějakých 18 měsíců. A čeští kontroloři papežštěší než papež, do obchodů vejce s cizích holobytů nepustí. Velmi ušlechtilé, neboť v zemědělské produkci už nejsme soběstační dávno! Kdo to asi způsobil? Kdo ve vaječné válce, ostatně jako v každé, trpí nejvíce? Hledání odpovědi by znamenalo mnoho slov a šlápání v trusu, ne jen slepičím! A to se mně nechce, protože zatím bydlím ve 3+1.
Další články autora |