Naše ČT stále překvapuje.

Čím bude ještě občan překvapen, když ani „špičkový“ moderátor Václav Moravec nepozná, že místo nedělního oběda dává komedii. Být šéfredaktorem publicisticko-politické redakce ČT, jeho nedělní pořad bych nazval: „Politický cirkus.“

Jenomže pod cirkusovým stanem divák ví, na čem je.

Otázky Václava Moravce v České veřejnoprávní televizi (zaplacené občany) je často krystalickou podobou pokračujícího úpadku ČT. Poctivá, veřejná služba občanské veřejnosti selhává i s nestranností moderátorů. Aby neznělo v uších jenom Moravcovi, vzpomenu třeba Lukáše Dolanského, Daniela Takáče z týmu Události komentáře, nebo Tvarůžkovou z interview, nebo… to stačí! Ještě přidám Marka Wollnera z pořadu Reportéři.

Však vrátím se k neděli dne 22.5.2016. V tom čase oběda ministr spravedlnosti Pelikán, se zamyslel nad slovy prezidenta Zemana k dalšímu vytunelovanému podniku v Čechách - OKD: „Domnívám se, že je třeba zavřít Zdeňka Bkalu. Po Viktoru Koženém je to, podle mého názoru, největší podvodník v českém podnikání.“  Usuzuji, že Pelikán se sám sebe lekl, co říká. Ihned dodal, že když se nějaký občan (asi myslel Bakalu) odvolá k Soudu pro lidská práva ve Štrasburku, tak tento soud bude posuzovat i to, jak politici ovlivňovali jeho privatizační, podnikatelský záměr.

Tahle slova zaujala Moravce natolik, že se jeho serióznost rozpadla: Chcete tím říct, že jde o jakýsi ďábelský plán, ve kterém je Miloš Zeman vlastně spojen se Zdeňkem Bakalou a čím víc dnes volá po jeho zavření, tím víc mu do budoucna pomáhá?“ Řekl bych, že „sluníčko“ Pelikán se zalekl ještě více a odmítl o tomhle „Ďábelském plánu“ hovořit. Pravděpodobně byl při smyslech více, než PhDr, násobný nositel TýTý, Václav Moravec. Myslím, že tenhle jeho televizní úlet, prezident Zeman při nejbližší příležitosti využije.

O prezidentově přiléhavém vyjádření nepochybuji. Protože podle Miloše Zemana ČT neplní veřejnoprávní funkci a do značné míry je ovlivňována TOP 09. Uvedl, že v Radě pro televizní a rozhlasové vysílání zasedají minimálně tři osoby se vztahem k této politické straně. Na příklad tisková mluvčí ČT je bývalou mluvčí TOP 09.

Možná se dnes nacházíme v situaci, kdy důvěra v práci novinářů, především v ČT, poklesla tolik, že většina občanů redaktory považuje za manipulanty veřejného mínění. (I nezveřejnění informací je manipulací.) V divácích i čtenářích vzniká podezření, že zpravodajství vznikají na objednávku nějakých mocenských sil, které se snaží udržet nadvládu nad „selským“ rozumem. Asi nepřeháním, když občané za 135,-Kč měsíčně si předávání informací představují jinak.

Na závěr snad jen dodám, že mluvčím komentátorů v rámci vyváženosti, je pravděpodobně i nepostradatelný Miloslav Kalousek! 

Autor: Karel Stýblo | čtvrtek 26.5.2016 12:08 | karma článku: 38,03 | přečteno: 1905x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24