Kup si svojí spokojenost.

Koupit se dá všechno - ale bez peněz do hospody nelez. Přesto sranda musí bejt i kdyby na chleba nebylo a fotra věšeli. Všude dobře a doma se krade nejlépe.

Koupili jsme si spokojenost před čtyřiadvaceti lety? Když jsme si vyzvonili demokracii chtělo to trošku odvahy. Nic dopředu nebylo jisté, jenom nomenklaturní komoušové u lizu a veksláci měli jasno. Tehdy jsem párkrát varovně zdvihal prst. Jenomže sranda musela bejt, i kdyby fotra věšeli. Vždyť jsme měli všeobjímající, úplně všeobjímající Občanské Fórum. Opakuji se, ale málokdo si v tom čase všiml, že samet opravdu životadárné slunce zakryl. Neviděli jsme si na špičku nosu, natož abychom dohlédli do temných zákoutí loupežnických kuchyní. Banky tunelovaly sami sebe a státních podniků se ujali privatizéři s podnikatelským zadáním, většinou na dluh.  Že to neprobíhalo podle projektu? Dokaž to! Nečastějším podnikatelským záměrem stejnak byla  - Velká domů.

Že se nedá spokojenost koupit ? Velkozloději to řešit nemusí. Ani nemusí vědět, že někdo chytrý řekl: Kdo se nedokáže vyrovnat s minulostí, nemůže dobře žít ani v přítomnosti. V temném středověku církev prodávala odpustky, které jí přinášely nemalé peníze. A v době posametového temna? Dnes se tomu říká úplatkářství a korupce. Peníze mizí a vláda neví! Asi vědět nechce. Aby spekulanti a jiní společní lumpové, mohli krást dál. Kradou veřejné peníze, už jednou ukradené lidem, vykrádají státní zakázky i dotace od EU.

Dá se spokojenost koupit? Dnešní rychlá doba se takřka neohlíží. Že se naše doba po sametu podobá době pobělohorské? Snad laskavého čtenáře, krátkou exkurzí moc nepopudím. Když Na Bílé Hoře  Ferdinand II. porazil české stavy, nezapomněl je tvrdě potrestat. Na Staroměstském náměstí bylo dne 21.7.1621 popraveno 27 českých pánů a jejich majetek ukraden. Dlužno dodat, že protestantů. Jediným povoleným náboženstvím se stalo katolictví, nastala doba temna a čarodějnických procesů. (Kalousek si již vzpomněl.)

Co všechno už lidé pro svojí spokojenost udělali! Snad je to černá díra, nebo bumbrlíček. Oni dva všechno spolkli! Kupónovou privatizaci, Harvardské fondy i s Koženým, investiční fondy Trend, H – systém a jiné. Prokousali se uhlím k privatizaci Mostecké uhelné společnosti, vychlastali Čepro a lehké topné oleje. Černá díra s bumbrlíčkem vysáli Opencard, IZIP i ProMoPro. Snad mně prominou, na které se nedostalo. Troufám si tvrdit, ze všichni pachtiči za spokojeností, aniž si to uvědomují, velkozlodějinám pomáhají .

„Zabili nám Ferdinanda,“ řekla Švejkovi posluhovačka paní Müllerová… „Vy myslíte, že to císař pán nechá bejt?“ Povídal Švejk, teď už v hospodě U Kalicha. „Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku.“ Válka jest jistá, vojna s Turky musí být…“ Švejk v té prorocké chvíli vypadal krásně…

Autor: Karel Stýblo | sobota 23.6.2012 10:57 | karma článku: 10,22 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24