Kdo bude chodit kanálama?

Možná, vzorem by mohl být Kaddáfí. Po čtyřiceti dva letech despotické vlády do kanálu zalezl, aby byl vytažen jako krysa. O Kaddáfím psát nechci, však kanál, kde byl zadržen, by se šikl i pro mnohé jiné osoby. Na příklad, pro rychlozbohatlíky v oboru novodobého veksláctví a zbohatlé, arogantní politiky.

Někdo někde napsal: „Globální kapitalistický systém se blíží apokalyptickému bodu nula. Jeho čtyři jezdci apokalypsy jsou: Ekologická krize, biogenetická revoluce, nevyváženost globálního systému, a prudký růst nerovnosti a vyloučení.“ Já se laskavému čtenáři svěřím i se svou myšlenkou. Tak jako na stromu života evoluce živých tvorů se nalézají suché větve, tak v evoluci společenského zřízení se současný globální kapitalizmus stal suchou větví též. Jenom živočich bankéř je stále zelený.

 

Na globálním pohybu dluhopisů (virtuálních peněz) se nejvíc podílejí bankéři, jenomže krize sráží na kolena všechny ostatní. Proto není možné si nevšimnout protestů těch „méně úspěšných.“ I v Česku se v zákoně vyskytuje paragraf proti porušení povinnosti při správě cizího majetku. Proto ten, kdo zpronevěří peníze by měl jít do vězení. Je až děsivé, jak naše zastydlá postkomunistická puberta nechává bankéře v klidu. Klidní jsou i politici, kteří s penězi  daňových poplatníků šmelí a ve velkém je kradou. Samozřejmě nezapomínají pomáhat bankám před bankrotem.

 

V naší televizi si často všímám zasvěcených vyjádření ekonomických „analytiků“ v generaci mého vnuka. (Nechci znevažovat vzdělání, jenom si myslím, že i analytický mozek musí nejdříve získat zkušenosti.) Může potom někoho překvapit, že ekonomové i mimo politickou sféru nechávají tyhle zlodějiny bez povšimnutí? Docela jistě je to na zakázku samotných bankéřů a pseudo - neoliberálních politiků, kteří přece nebudou řezat tu svojí uschlou větev stromu života.

 

A tak není lehké, pro normálního člověka, se vzepřít pohádkám o úspěšnosti. Jenomže americký model již dávno neexistuje a naše zastydlá puberta postkomunistické země nedokáže rozpoznat zadlužený a tím nefunkční finanční systém. Asi proto, že peníze milujem, nechce se nám ani v tomto světle bankám přikázat, aby ze svých transakcí státu platily, natož aby plně ve své režii nesly svoje ztráty. Stát, ústy pana Kalouska, nestojí o DPH z bankovních transakcí, ani o bankovní daň, kterou banky platí takřka všude ve světě.

 

Kdo to neví, stát jsme my! A jestli včerejší protesty v Praze byly inspirovány hnutím Indignados, nebo Occupy Wall street, které probíhají po celém světě, nevím. Nejvíce lidí se před týdnem sešlo ve Španělsku, kde do ulic vyšlo 500 tis. protestujících. Snad lidé konečně prohlédli, že břemeno krize, se ve společnosti musí rozdělit rovnoměrně a spravedlivě. Spravedlnost spočívá v tom, že nejvíce musí zaplatit ti zodpovědní! I když tvůrci veřejného mínění, pod vlivem konzumního způsobu života, pod vlivem bankéřů a různých rádobyexpertů, obyčejným lidem vymývají hlavy.

 

Abych nezapomněl. Nikdo pořádně neřekl, co znamená Nečasova a Kalouskova vláda rozpočtové disciplíny. Půjdeme se tedy všichni do ulic zeptat? Možná by ti zodpovědní konečně začali chodit kanálama!  

Autor: Karel Stýblo | neděle 23.10.2011 18:28 | karma článku: 18,39 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24