Jak soudci rozdojili kozla.

Ať se to někomu líbí, nebo ne, prosincové rozhodnutí Nejvyššího soudu o nároku všech soudců a státních zástupců na zpětné doplacení platů ve mně vyvolává vzpomínku na komunistické bezpráví vyjádřené tehdejším Československým zákonodárstvím.

Docela už jen matně si vzpomínám, že u nás na vesnici, v době zakládání Jednotných zemědělských družstev, rozdojili kozla. Lépe řečeno; v Sovětském Svazu rozdojili kozla. A tak se stalo, že vedle rekordních, kolchozních dojnic, se asi i kozlové, podle sovětského vzoru, mohli stát dojnou krávou. Po šedesáti letech se něco podobného stalo české státní, nezávislé justici.

V našem právním státě, kde jsou více chráněni lumpové, v naší podivné pseudodemokracii s důrazem na bezohlednost k druhému, je žaloba soudců proti státu normální? Po všech těch různých tahanicích o platy poslanců a jiných nedoceněných profesních skupin, to nemá důchodce a pracující za 13.000 hrubého překvapit? Většina občanů rozumí tomu, že odměna za práci se řídí důležitostí profese a mírou odpovědnosti.

Ale společně žijeme v Čechách a porovnáváme výdělky doma a na západ od našich hranic. Výsledkem je závist a vcelku je logické, že touto chorobou jsou nejvíce nakaženi ti nejvýše postavení. Léčí se způsobem „ber kde ber“ a ne náhodou je nejjednodušší okrádat stát. Je jim jedno, že všechno platí občané, kteří nemají tu možnost brát ze společného. Je mně docela smutno, že mnohý automechanik chápe svojí profesionalitu lépe, než ti, co na profesní etiku přísahali.

Myslí si snad někdo, že sdílet chudý osud společnosti a celé naší země;  v prvé řadě poslanci, soudci, státní zástupci, exekutoři, státní úředníci, lékaři a další; nemusí? Myslí si snad někdo, že výše platu zamezí korupci a úplatnosti? Po dvaceti letech již dobře víme, že jsou to jenom žvejky těch, kteří berou, co je jim dovoleno. Na příklad, podle statistik ministerstva spravedlnosti, je nyní průměrný plat soudce 107.071 korun, začínající soudce bere 60.000 korun.  Někteří státní zástupci mají vyšší plat než ministr spravedlností.

Myslí si snad někdo, tito státní zaměstnanci nerozdojili kozla?

Autor: Karel Stýblo | pátek 13.2.2015 16:15 | karma článku: 33,68 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24