Gauner je gauner, ať je bílý, nebo tmavý.

„Tady musí stát nemilosrdně zasáhnout, nemilosrdně zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily. To je naprosto evidentní věc,“ řekl pro MF DNES Klaus při návštěvě Karlovarského kraje. Koho asi měl pan president na mysli?

Není jednoduché žít se spoluobčany, kteří nerespektují základní pravidla slušného soužití. Koho by nenaštvalo, když se sousedi rádi shlukují a jejich zábava je slyšet na sto metrů daleko. Vyhazují odpadky oknem a jejich dětské tlupy vlezou všude, kde není elektrický ohradník. V okolí se kradou mříže od kanálů, mosazné kliky od branek, měděné okapy domů a celé střechy na kapličkách a autobusových zastávkách. Kde je pro staršího člověka strach vyjít na chodník ve dne, natož při setmění.

Václav Klaus také řekl: „ Jsem určitě v rámci české společnosti tím, kdo se Romů více zastává, než kritizuje a kdo se v drtivé většině rozhovorů s přáteli, známými, a tak dále staví do role toho, který se zlobí na silácké výroky většinové české společnosti vůči našim romským spoluobčanům.“ Není to ukázkově pokrytický postoj našeho nejvyššího vyvoleného? Takovéto postoje udávají směr celé politice vlády a parlamentu. Takřka nikdo z nich se nedokáže zahnívajícím problémům postavit čelem. Nejde jenom o Cikány, ale o všechny, co se dostávají na dno společnosti.

Denně se z médií dozvídáme o různých zlodějích a velkozlodějinách o lichvářích a podvodech. A co státem požehnaná zlodějsko-exekutorská praxe, kdy z normálních občanů se stávají bezdomovci? Co státem požehnané likvidační nájemné a spekulanti s byty? Co bílí, či tmaví rádobypodnikatelé s likvidačními půjčkami?  Co jinde v Evropě nevídané poplatky v českých bankách? Mám pokračovat? Všude okolo, s požehnáním státu ti cyničtější zkouší, co ti druzí vydrží. Vedle těchto otázek mě napadají ještě další podivné souvislosti.

Protože je košile bližší než kabát, je zřejmé, že když jsme okrádáni v malém, vadí to víc, než když jde o miliony. Není gradace problému s romským etnikem pro někoho výhodná? Teď mám na mysli státní pokladničku a její hlídače. Je to myšlenka rouhavá, ale protože nenapadla jenom mě, musím se o ní se čtenářem podělit. V době když se schvaluje největší okradení občanů formou reforem a škrtů, když se konečně začínají odhalovat korupčníci a velkozlodějové, zodpovědní potřebují krycí palbu. Ghetta bílé chudiny a bezdomovců prozatím nevznikla.

Pan prezident, co nezná špinavé peníze,  to snad taky ví. Vždyť lumpové a gauneři jsou takoví, nebo makový.

 

Autor: Karel Stýblo | úterý 13.9.2011 14:26 | karma článku: 23,30 | přečteno: 1214x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24