Dary za nezodpovědnost.

Právě teď se řeší pomoc pro ekonomiku. Budou se rozdávat peníze pro strategicky důležité firmy, nebo všem, co podnikají?  Jistě dostanou i zombí firmy, od kterých státní rozpočet nikdy neviděl ani korunu.

V podstatě kam se podíváte, každý natahuje ruku. Vláda jednorázově pošle každému živnostníkovi, 25 tisíc korun. Fiala do médií vypráví, že jeho ODS navrhla 30 tisíc a navíc doplatit ztráty. Docela bych od pravicových politiků očekával, že nebudou chtít zadlužovat stát. A je jisté, že vládou schválený schodek státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun bude málo. Že Kalouskům nevadí socialistické rozdávání, i když utrpí ti zodpovědní, kteří si vytvořili rezervy a vlastními silami dokážou těžké období ustát?

Kde brát a neokrádat?

Stačí, že v době bídy budeme nadále dobře živit poslance, bankéře a jiné úředníky na zlatých padácích. Státe a vládo Babiše, nevyhlašuj dotace a jiné výhody jenom pro někoho! Peníze, co se vylíhnou v našem prostředí, vezměte politickým neziskovkám a dejte občanům bez rozdílu. Po nutný čas zrušte všechny daně! Relativně stejně se všichni nadechnou a ekonomika se za pět let vzpamatuje. Ale nespravedlnost a další nově vzniklé křivdy neobdarovaných, se budou napravovat, možná dvě generace.

Fialové a Kalousci, vám nevadí, že se bude přerozdělovat lajdákům? Jak se má uzdravit ekonomika, ve které se bere výpalné od těch, kdo si vytvořili finanční polštář a druzí ukládají zisk do svého okázalého a nákladného života? Někteří si, už v době karantény zajeli na lyžovačku do Itálie a nakaženi  COVID – 19 teď natahují ruce. Obávám se, že všichni zastánci svobodného podnikání zapomněli na riziko a teď v nouzi, by rádi socialisticky zapomněli na zodpovědnost za svůj svobodný život.

 Naše blahorodí! Při rozdávání můžete i napravit statut zprivatizovaných bytů a pro stát životně důležitých firem zajišťujících občanům energie, nerosty, vodu, soběstačnost ve výrobě potravin a podobné životně důležité obory! Ptám se, komu nevadí, že z našeho rozpočtu odchází stovky miliard korun dividend a přímého zisku, neznámým vlastníkům firem? Přesto se bude rozdávat, ale jako vždy se zapomene na spravedlnost. Určitě pro tu mlčící většinu a pro ty potřebné, kteří se nedokážou bránit.

Milodary.

Spisovatel Hašek by jistě ústy Švejka něco řekl o boji za evropské hodnoty, až do roztrhání těla.  Právě proto bychom teď měli využít ochromenou EU a začít pracovat na odchodu. Pane předsedo vlády, neberme danajské dary ani od Evropské Unie! Předseda Trikolory, mladý Klaus řekl, že Evropská unie je v komatu a žvatlání a výzvy bruselských byrokratů už nikdo nebere vážně. Já dodávám, abychom i v bídě po koronaviru, obnovili hrdost Čechů. Základním prvkem lidského společenství není  globalizmus, musí to být národ, či prostor sdílený tisíciletým vývojem. Budeme chudší – no a co?  Měli bychom být rádi, že se vrátí selský rozum, skromnost a pokora k přírodě. Snad se tedy sníží tlak na nekonečný růst a hromadění majetku na úkor drancování Země.

Autor: Karel Stýblo | čtvrtek 2.4.2020 9:02 | karma článku: 23,43 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,41

Karel Stýblo

Krizový premiér.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33

Karel Stýblo

Reminiscence

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24