Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Coby - kdyby.

Co by se před třiačtyřiceti lety stalo, kdyby se úderem půlnoci ze 20. na 21. srpna roku 1968, nad Prahou neobjevila obří letadla?  Zase otázka. Všude samé otázky – málo odpovědí.

Tohle „přátelské gesto“ jsme si užívali i na venkově, neboť s rozbřeskem nového dne, překročila hranice Československa vojska všude. Poněkud nejistá vojska armád Varšavské smlouvy. Vojáci na autech byli zaprášení, zmatení a vyčerpaní. Asi proto, že letošní společné cvičení trvalo už více než měsíc. Cvičení konečně skončilo, vojáci se těšili domů a ejhle! Po nočních přesunech se vojáci ocitli znova v Československu.

 

Praze však „pomocnou ruku“ nabídly vojenské jednotky odpočaté. Za zvuku střelby obsadili rozhlas, televizi a jiná strategické místa. Pamětníci pražského povstání v roce 1945 nechápali – taková podobnost! Jenomže teď se osvoboditel změnil v okupanta. Odvážní pracovníci z rozhlasu a televize z náhradních vysílačů udrželi svobodné zpravodajství ještě, asi týden. Tak jsme mohli slyšet střelbu při obsazování Českého rozhlasu v přímém přenosu. Fasáda Národního Muzea, tyhle stopy nese dodnes. Při současné rekonstrukci, by se alespoň malá část omítky mohla zanechat v původním stavu.

Vrátím se k nám na venkov. Silnice byly přecpány vojenskými kolonami, v okolí Havlíčkova Brodu bylo nejvíce polských a sovětských vojsk. Auta se špinavými a zmatenými vojáky vypadala jako ve filmech o druhé světové válce. Obraz zmaru vykreslovali malé cisterny z benzínem z vodou a radiovozy v podivných kukaních. Kdybychom nebyli vystrašení, byla by sovětská technika jenom k pousmání. Vnímavý pozorovatel brzy zjistil, že znavení rudoarmějci byli převážně příslušníci asijských národů. A tak asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že tenhle první sled byl určen k případnému boji. Naštěstí, až na malé výjimky k ničemu takovému nedošlo. Cizí vojáci se setkávali jenom se vzdorem, otočenými ukazateli směru a neochotou lidí podat i vodu.

 

Nebudu se pouštět do kdyby. Souzním z českou povahou – raději otázky. Měli bychom šanci odtrhnout se od hegemona socializmu? Invaze v roce 1968 měla nějaké varianty řešení? Však souhlasím s názorem, že už předsrpnový vývoj byl nezvládnutý a reformní vedení KSČ nemělo sílu vytvořit novou socialistickou společnost s „lidskou tváří.“

 

Ještě přidám osobní vzpomínku. Vždy jsem rád jezdíval na houby, nemohla to změnit ani okupace. Bylo to začátkem září, když jsem mířil na „svoje místa.“ Na motorce jsem projížděl lesem mezi Dolní Krupou a Kojetínem. Těsně před kýženým místem – na silnici závora. Hub jsem se nechtěl vzdát a rozhodl se závoru obejít. Vyskočil ruský voják a já hleděl do hlavně samopalu. V tuhle chvilku jsem zjistil, že je mně houby po houbách, protože šlo o život. Otočil jsem motorku a ujížděl. Jenomže jsem byl mladý, vzdorovitý a zvědavý. Rozhodl jsem se les objet z druhé strany. Vrátil jsem se do Krupé a na Kojetín projet směrem od Rozsochatce. Vyjíždím na kopec a blížím se k vytouženému místu. Teď jsem se bál opravdově. Na louce před lesem - snad byl tankový prapor. Hemžení vojáků, přejíždění techniky. Při tom vzteku jsem měl štěstí, silnice dál byla průjezdná. Dnes už v těchto místech houby nehledám. Možná mě odradilo, že ještě další rok se zde povalovaly ruské a polské noviny.

„Přátelské gesto“ nám učinila vojska pěti států Varšavské smlouvy – SSSR, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska. V prvém sledu přijelo asi 100 000 vojáků, 2 300 tanků a 700 letadel.

Autor: Karel Stýblo | sobota 20.8.2011 10:39 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1226x
  • Další články autora

Karel Stýblo

Povídání na neděli.

Tak – ňák mám neodbytný pocit, že rozum se vytrácí jako pára nad hrncem. Laskavý čtenáři, prosím, nezlob se. Dříve jsem rád komunikoval naživo a tvrdil jsem, že i diskuze v hospodě je obohacující.

19.9.2021 v 10:39 | Karma: 12,70 | Přečteno: 215x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

"Člověk by chtěl být gigantem - a je ho*no kamaráde."

Předpokládám, že Švejk, na rozdíl od dnešních vůdců, by na záludné otázky života, nebo smrti, odpovědi nacházel. Poradil by si i s tím, že televizní šlapání v ho*nech hodně smrdí.

17.3.2021 v 10:38 | Karma: 8,73 | Přečteno: 178x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Krizový premiér.

Ten člověk nemá schopnost stát se rozhodným vůdcem našeho místního politického divadla. On totiž postrádá herecký talent a na divadelní scéně sněmovny, už nestihá být ani kandrdasem.

28.2.2021 v 13:50 | Karma: 12,02 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Naděje pro Babiše

Každý normálně vnímavý člověk si okamžitě uvědomí, že když hoří, musí se hasit. Až potom začne hledat viníka požáru. Jenomže řada našich spoluobčanů do poslední chvilky fouká do ohně a ještě navíc, brání z hořícího domu

13.2.2021 v 13:11 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Karel Stýblo

Reminiscence

Kdo to ví? Že naše křesťanské Vánoce navazovaly na pohanské svátky zimního slunovratu. V tomhle směru bylo nové křesťanství obratné a trpělivé.

31.12.2020 v 9:39 | Karma: 5,24 | Přečteno: 92x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 767x
Důchodce s vlastním názorem, jenž si myslí, že na krmení holubů má ještě času dost.

Seznam rubrik