Zákon o výkupu kovů – trubice a zloději mezi námi

Jednou jsme přijeli k našemu domku a měděné okapy i svody byly fuč. Máme totiž tu smůlu, že cca kilometr je výkupna-sběrna kovů. Vše jsme nahlásili Policii ČR a ...nic. Pachatele se nepodařilo vypátrat i když sběrna je kousek a vše je v podstatě jasné. Celá věc se stala vloni. V našem okolí už to dochází tak daleko, že zloději začali lámat i sloupky od plotů.

 

Později jsme na domku vyměňovali okna i parapety-protože byly měděné a bylo jen otázkou času kdy si toho nějaké hovado všimne a zase zmizí beze stopy ve sběrně. Měděné parapetové plechy jsem všechny odnosil a uzamkl do garáže, protože se během úprav objevilo asi 6 podivných individuí s dotazem: „ Nebylo by něco do sběru ? “

„Tady už odnesli i to co do sběru nebylo “, suše jsem odvětil s tím, že je tu už nechci vidět.

Za několik dní jsem plechy i s ženou naložil do auta s tím, že je před nákupem odvezeme do sběrny. Po vzoru předchozích ve výkupně jsem nepotřebný materiál vytahal z auta na váhu. Špinavý maník v zaolejovaných montérkách s odérem právě vypitého piva ke mně nadřazeně promluvil: „ Tak pane, měď od vás nemůžu vykoupit, potřebuju potvrzení od městského úřadu či městské policie poááč potřebuju vědět, že jste to neukradl “.

Rozesmál jsem se a moje žena také. „To je snad hloupý vtip, jsou z našeho domku, měnily nám okna, je to kousek odsud “, kontroval jsem. Marně, ten opilec to myslel vážně. To už to ve mně začalo vřít: „ Ti lidé před námi měli potvrzení ? Vždyť evidentně prodávali věci, které někde přinejlepším našli ! “.

„Ty znám osobně a ti nic nepotřebují“, ukončil špinavec konverzaci a odešel do buňky asi na další pivo.

Věci jsem naložil zpět do auta a vyložil opět v garáži, překážejí tam dodnes, protože jsem se ještě neodhodlal na zmíněné úřady dojít a v případě městské policie se zmínit i o praktikách panujících v oné sběrně.

Momentálně sice ze zahraničí, ale pořád sleduju dění doma. Docela se zájmem jsem sledoval projednávání zákona, který se týká právě této problematiky. A věřte, že jsem se bavil jak se který poslanec či senátor rozohňuje a snaží mít lepší pravdu. Je to přece věc nás všech a tak je třeba se blýsknout.

Jenomže se nakonec neblýsklo ani na lepší časy..!

 P.S.  Osobně věřím, že jediná cesta je zakázat soukromníkům tyto suroviny vykupovat úplně a vytvořit síť státních sběren. Ztrátové by určitě nebyly !

Autor: Karel Štrobl | sobota 27.9.2014 9:48 | karma článku: 36,96 | přečteno: 4550x
  • Další články autora

Karel Štrobl

Není dirka jako Dirka

16.6.2016 v 8:08 | Karma: 12,58

Karel Štrobl

Každý den plný švindlů

23.5.2016 v 7:46 | Karma: 27,84

Karel Štrobl

Řecké erotické ráno

20.5.2016 v 8:01 | Karma: 23,32