Vyšetření na gastroenterologii roznáší žloutenku typu C

Byl to pro mě včera šok, když mi doktorka na Hematologii tohle řekla. „Nikdo nemůže zaručit, že sondu, která se zavádí ústy se povede pořádně dezinfikovat a proto teď musíte 6 měsíců čekat, zda se u Vás neprojeví příznaky žloutenky typu C“

 

     Řekla to jen tak mimochodem, ale mě se zatmělo před očima..

     Včera jsem absolvoval vyšetření na gastroenterologii. Nic příjemného. Ústy Vám strkají do těla metr a půl dlouhý „kabel“, tlustý jako malíček, se sondou. Profesionální přístup doktora i jeho dvou sestřiček a příjemné jednání mi usnadnilo nepříjemné vyšetření absolvovat. Ještě jsem se zeptal, jestli můžu po vyšetření jít darovat krev. „Jistě, z našeho hlediska žádný problém“ mi řekli v ordinaci a já vyrazil.

     Pokud mi to vyjde, chodím darovat krev 3-4x v roce. Transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice  Praha 2, ale moji krevní skupinu nepotřebovalo. Šel jsem tedy do zařízení naproti, kde je rovněž transfuzní oddělení. U vchodu mi řekli, že pokud chodím dávat krev naproti, neexistuje chodit k nim, protože  se jedná o dva rozdílné subjekty a mají mezi  sebou problémy. „Jsem tu darovat krev, chcete nebo ne? Stačí říct ne, já odcházím..“. Viditelně jsem je otravoval. Budilo to dojem, že pokud chcete darovat krev, potřebujete známého.. Asistentka, která si mě i vyfotila na kartu, mě překvapila tím, že nevěděla, že Řecko je v Evropě..a zároveň mě upozornila, že „od teď už musím chodit jenom k nim“.

     Příjemná paní doktorka, která provádí vyšetření před samotným odběrem krve, mě velmi profesionálně prozkoumala. Pak zjistila, že jsem asi před hodinou prodělal vyšetření na gastroenterologii. Rázem odběr krve zamítla nejen dnes, ale na dalších 6 měsíců. „Po tomto vyšetření můžete být nakažen žloutenkou typu C, protože kabel se sondou nelze dost dobře vydezinfikovat, takže po dobu 6 měsíců, což je inkubační doba, nesmíte dávat krev“ řekla doslovně.

     Byl jsem jako opařený. Možná mě  doktoři nakazili žloutenkou!!! Kabel nejde vydezinfikovat, přestože se strká do krku, hrtanu, žaludku stovek lidí...! Přemýšlím, jestli je něco takového v dnešní době možné. Ale stresovat se teď 6 měsíců budu já.

     Poděkoval jsem a odešel..

       

Autor: Karel Štrobl | úterý 15.3.2011 12:16 | karma článku: 23,62 | přečteno: 2191x
  • Další články autora

Karel Štrobl

Není dirka jako Dirka

16.6.2016 v 8:08 | Karma: 12,58

Karel Štrobl

Každý den plný švindlů

23.5.2016 v 7:46 | Karma: 27,84

Karel Štrobl

Řecké erotické ráno

20.5.2016 v 8:01 | Karma: 23,32